Antibiooteille vastustuskykyinen superpöpö leviää Euroopan sairaaloissa – leviämistä nopeuttaa bakteerien erikoinen keino paritella

Euroopanlaajuinen tutkimus osoittaa, että vahvoille antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit leviävät eurooppalaisissa sairaaloissa, BBC kirjoittaa. 

Tutkijat pitävät Klebsiella pneumoniae -bakteerin leviämistä erittäin huolestuttavana, koska siitä on tullut vastutustuskykyinen karbaneemi-antibiooteille. Ne ovat erittäin vahvoja antibiootteja, joita käytetään silloin kun mikään muu hoito ei auta.

Klebsiella pneumoniae -bakteeri voi elää sisäelimissä aiheuttamatta ongelmia terveelle ihmiselle. Mutta jos keho sairastuu, bakteeri voi kulkeutua keuhkoihin aiheuttaen keuhkokuumetta, tai veren kautta aivoihin, jossa se voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta.

Osa Klebsiella pneumoniae -bakteerin kannoista on alkanut kehittää itselleen vastustuskykyä vahvimmille antibiooteille.

– Nämä bakteeritartunnat yhdistyvät korkeisiin kuolleisuustilastoihin, kertoo tohtori Sophia David Sangerin instituutista BBC:lle.

Karbaneemeille vastustuskykyisten Klebsiella pneumoniae -bakteeritartuntojen aiheuttamat kuolemat ovat nousseet merkittävästi: vuonna 2007 kuolleita oli 341, kun taas vuonna 2015 kuolleita oli jo yli 2000.

Voi levittää vastustuskyvyn muihin bakteereihin

Tutkimuksen osallistui 244 sairaalaa Irlannista Israeliin, ja se on laajin kyseistä bakteeria tutkiva tutkimus.

– Löydäksemme osoittavat, että sairaalat ovat pääasiallisia taudin leviämispaikkoja ja [tulokset antavat olettaa] bakteerin leviävän ihmiseltä ihmiselle sairaaloissa, David sanoo.

Vastustuskykyinen K. pneumoniae -kanta voi jatkaa leviämistään tai levittää vastustuskyvyn eri tyyppisiin bakteereihin. 

Yleensä bakteerit lisääntyvät solujen jakautumisen kautta eli ilman kumppania. Kaksi bakteeria voi kuitenkin "harrastaa bakteerien seksiä", jota kutsutaan konjugaatioksi. Silloin niiden jakautuneet solut yhdistyvät, ja ne jakavat lyhyen pätkän geneettistä informaatiota eli plasmidia. 

Tutkimuksen mukaan vastustuskyky karbaneemeille siirtyy nimenomaan näiden plasmidien avulla bakteerilta toiselle.

Tutkijoiden mukaan paras keino taistella vastustuskykyisiä bakteeritulehduksia vastaan on välttää niiden tarttumista ja leviämistä. 

Tutkijat kehottavat ihmisiä huolehtimaan hyvästä hygieniasta, ja sairaaloissa tartunnan saaneet potilaat tulisi tunnistaa ja eristää nopeasti muista. Tutkijat uskovat, että siten tartuntoja voitaisiin hallita. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja