Antero Mertaranta kuvailee suhdettaan edesmenneeseen mäkihyppylegenda Matti Nykäseen: "Matti oli siinä mielessä pieni poikkeus"

Antero Mertaranta: on hyvin vähän sellaisia persoonia kuin Matti Nykänen oli 2:07
Antero Mertaranta muistelee Matti Nykästä

Antero Mertarannan mukaan Matti Nykäsellä oli ennen kaikkea sydän paikallaan. 

Maanantaina 4. helmikuuta uutisoitiin, että mäkihyppylegenda Matti Nykänen oli kuollut sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. 

Urheiluselostaja Antero Mertaranta kertoo MTV Uutisille tunteneensa Nykäsen henkilökohtaisella tasolla. Nykäsen persoonan monet puolet tulivat Mertarannalle vuosien saatossa tutuksi. 

– Olemme käyneet monia puheluita Matin kanssa vuosien aikana, vaikka korostan edelleen, että se oli semmoista säännöllisen epäsäännöllistä, Mertaranta kertoo.

– Mutta se oli poikkeuksellista: vaikka olen ollut pitkään itse tässä ammatissa, niin minulla ei ole tapana urheilijoiden kanssa seurustella puhelimessa tai muutenkaan. Mutta Matti oli siinä mielessä pieni poikkeus.

Mertaranta kertoo kaksikon tavanneen toisiaan vuosien saatossa jos minkälaisissa tapahtumissa, jotka liittyivät lähes poikkeuksetta urheiluun. Kerran miehet kohtasivat muun muassa eräässä jääkiekko-ottelussa Lahdessa, ja tuo tapaaminen on erityisesti jäänyt Mertarannan mieleen.

– Matti oli siellä keikalle menossa ja oli silloin aika hyvässä vauhdissa. Niin sitten kun menin vähän morjestelemaan ja taputtelemaan, niin Matti oli ensin tämmöinen (jännittynyt). Ja sitten kun hän huomasi kuka siinä oli, niin sitten taas se sydämellinen Matti tuli siinä, että ai onpa kiva nähdä sinua, Mertaranta kuvailee. 

Nykänen tunnettiin urheilu-uransa sekä muusikon töidensä lisäksi myös muutoin vaiherikkaasta elämästään, johon kuului vahvasti myös alkoholi. Mertarannan mukaan mies tuntui käyttävän alkoholia aina vaihtelevasti. 

– Välillä kaasu oli pohjassa ja välillä jarru oli päällä. Kyllä se elämä hyvin vaihtelevaa edelleen kaiken kaikkiaan oli. Mielestäni se myös kuului Matin luonteeseen, Mertaranta kuvailee Nykäsen viimeisiä vuosia. 

Mertaranta korostaa lisäksi Nykäsen aitoa ja suurta sydäntä, joka miehellä tuntui olevan paikallaan. 

– Jos joistakin ihmisistä hehkuu semmoinen sydämellisyys ja aitous, niin sitä Matissa oli.

MTV3-kanavalla nähdään 4. helmikuuta kello 21 uusintana Yökylässä Maria Veitola -jakso, jossa vieraillaan Matti Nykäsen luona. Jakso on katsottavissa jo nyt mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat