Anna-Leena Härkönen: Ymmärrän vapaita liittoja

Kun Anna-Leena Härkönen teki taustatyötä kirjaansa Ei kiitos, hän huomasi, ettei seksin puute liitoissa ole ikä-kysymys. Usein vain keski-ikäisten pitkiin liittoihin liitetty kipinän hiipuminen on yleistä kaiken ikäisten parisuhteissa.

− Seurasin paljon nettikeskusteluja ja luin ihmissuhdepalstoja. Huomasin, että tällaista "nainen on aktiivinen, mies passiivinen" oli yllättävän paljon. Yleinen olettamushan on, että mies on laiminlyöty ja lähtee siksi vieraisiin.

Taustatyötä tehdessään Härkönen kuuli uskomattomia tarinoita liittojen seksittömyydestä, eikä se katsonut ikää.

− Kuvankaunis, noin 25-vuotias nainen kertoi, ettei hänen miehensä piittaa hänestä. Mies käskee vain siirtymään pois television edestä, jos nainen tulee hänen luokseen seksikkäissä vaatteissa.

Härkösen taustoitusmateriaalin perusteella miesten mielenkiinnon tuntuu usein vievän lähes täysin netti, urheilu, työ tai kaverit.

Toisen koskettavan tarinan Härköselle kertoi vähän päälle 30-vuotias kahden lapsen äiti. Hänen nuoriso-ohjaajamiehensä ei halunnut "jauhaa kotona asioita", vaikka hän joutui työssään käsittelemään paljon tunteita. Vaimo kertoi yrittäneensä hoitaa parisuhdetta kaikkien ohjeiden mukaisesti puhumalla asioista. Liitto päättyi eroon.

− Tämä nainen sanoi, että kaikkein vaikeinta hänelle koko hänen elämässään oli ollut tämä avioliitto. Tällainen henkinen hylkääminen, kun toinen yrittää hullun lailla eikä se auta mitään, tuntuu kauhealta.

Itsekin kaksi kertaa eronneena Härkönen on pohtinut paljon perhe-elämää ja sen vaikutuksia.

− Jos on helvetin vaikeaa, silloin ei varmaan sovita yhteen, silloin ollaan vääriä toisilleen. Rohkea uskaltaa lähteä, mutta toiset vain jatkavat elämäänsä.

Absurdia komediaa

Ei kiitos -teoksen seksikohtausten on todettu olevan hyvin yksityiskohtaisia. Härkönen sanoo, että kirja muotoutui itsestään selvästi absurdin komedian tyyliin. Asiat täytyi käsitellä niin, koska hän oli hahmotellut ensin kirjan henkilöt ja sitten vasta teoksen teeman.

− Kyllä itsekin ensin ajattelin, että herran jumala, mitä olen kirjoittanut. Mutta tiesin, että pitää kirjoittaa näin tai sitten jättää kirjoittamatta.

Sisko, veli ja vapaa liitto

Kirjaa varten Härkönen perehtyi myös keski-ikäisten pitkiin liittoihin. Niissä on usein ajan kuluessa erkaannuttu, muututtu siskoksi ja veljeksi. Jotkut ovat ratkaisseet ongelman vapaalla liitolla. Hän tietää itsekin pareja, jotka ovat olleet kauan yhdessä ja joilla yhteen kuuluvuuden tunne on suuri. Seksielämän kipinä on kuitenkin hiipunut, ja yhdessä on sovittu, että voidaan käydä vieraissa.

− Ymmärrän heitä, mutta itse en pystyisi, olen liian herkkä.

Vanhenemisessa Anna-Leena Härkönen sanoo pelkäävänsä etenkin fyysisiä muutoksia.

− Ulkonäkö muuttuu, sitä kai kaikki naiset pelkäävät, vaikka muuta väittäisivätkin. Pelkään, että peilistä joskus katsoo vieras ihminen. Mutta kuukautisten loppuminen varmaan tuntuu hyvältä, koska ne ovat niin rasittavat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja