Angelina Jolie taistelee syöpää vastaan – uusi leikkaus käynnisti vaihdevuodet

Näyttelijä-ohjaaja Angelina Jolie kertoo New York Times -lehden kirjoituksessaan taistelustaan syöpää vastaan.

Näyttelijänä ja elokuvaohjaajana tunnettu Angelina Jolie, 39, on kertonut avoimesti taistelustaan rinta- ja munasarjasyöpää vastaan. Jolie on menettänyt äitinsä, isoäitinsä ja tätinsä syövälle.

Angelina kertoi jo vuonna 2013 poistattaneensa molemmat rintansa kuultuaan kantavansa syövälle altistavaa BRCA1 -geenivirhettä. Tämän takia näyttelijä-ohjaajalla oli arviolta 87 prosentin riski sairastua rintasyöpään ja 50 prosentin riski munasarjasyöpään.

New York Timesin kirjoituksessaan Jolie kertoo valmistautuneensa poistattamaan myös munasarjansa, mutta uskoi, ettei hänen tarvitsisi tehdä sitä vielä. Munasarjojen poistaminen käynnistää vaihdevuodet, joten Jolie kävi keskusteluja lääkäreiden kanssa ja tutustui vaihtoehtoisiin lääkintämuotoihin.

– Kaksi viikkoa sitten sain puhelun lääkäriltäni, joka kertoi verikokeitteni tuloksista, Jolie kirjoittaa.

– Sinun CA-125-arvosi on normaali, lääkäri sanoi. Huokaisin helpotuksesta, Jolie kertoo.

Leikkaus paras vaihtoehto

Pian lääkäri kuitenkin kertoi, että verikokeista oli löytynyt koholla olevia tulehdusmarkkereita, jotka voivat olla merkki syövästä. Lääkärin kehotuksesta Jolie päätti antaa kirurgin tarkistaa munasarjansa.

– Käskin itseäni pysyttelemään rauhallisena, vahvana, ja muistutin itseäni, ettei minulla ollut mitään syytä ajatella, etten tulisi näkemään lapsieni kasvavan ja etten tapaisi lapsenlapsiani tulevaisuudessa.

Jolien tutki sama lääkäri, joka oli hoitanut hänen äitiään. Tutkimuksissa ei löydetty mitään kovin huolestuttavaa.

– Olin helpottunut, sillä jos se olisi syöpä, se olisi hyvin varhaisessa vaiheessa, Angelina muistelee.

Jolie päätyi kuitenkin poistattamaan munasarjansa ja munanjohtimensa varmuuden vuoksi. Hän muistuttaa, ettei leikkaus ole ainoa vaihtoehto. Lääkärit olivat kuitenkin sitä mieltä, että Jolien tapauksessa leikkaus olisi paras vaihtoehto kolmen lähisukulaisen kuoltua syöpään.

– Lääkärini sanoivat, että ennaltaehkäisevä leikkaus olisi hyvä tehdä vuosikymmentä ennen kuin sukulaisten syöpä on diagnosoitu. Äitini syöpä diagnosoitiin 49-vuotiaana, ja minä olen nyt 39-vuotias.

Vaihdevuodet alkoivat

Angelina Jolie kertoo, että leikkaus suoritettiin viime viikolla. Toimenpiteessä munasarjoista löydettiin hyvänlaatuinen, pieni kasvain, muttei merkkejä syövästä. Munasarjojen poistamisesta huolimatta Joliella tulee aina olemaan riski sairastua syöpään.

Leikkauksen takia alkaneita vaihdevuosia hoidetaan hormonihoidolla.

– Hormonihoidosta huolimatta minulla on nyt vaihdevuodet. En voi saada enää lapsia, ja odotettavissa on joitain muutoksia kehossa.

Brad Pittin kanssa naimisissa oleva näyttelijä kertoo tuntevansa olonsa naiselliseksi. Leikkauspäätöksen hän uskoo olleen oikea.

– Tiedän, ettei lapsieni tarvitse koskaan sanoa äitinsä kuolleen munasarjasyöpään.

Jolie kirjoittaa ymmärtävänsä, että nuorille, lapsettomille naisille tämänkaltaisen leikkauspäätöksen tekeminen on huomattavasti vaikeampaa.

Hän kertoo saaneensa selville, että leikkaus on mahdollista suorittaa myös poistamalla ainoastaan munanjohtimet. Tällä tavoin vältetään vaihdevuosien alkaminen ja mahdollistetaan lapsien saaminen tulevaisuudessa.

– Toivon, että naiset ovat tietoisia tästä mahdollisuudesta.

Jolien kirjoitus kokonaisuudessaan New York Timesin sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja