Ampumahiihdolle luvassa "tappava isku"? Tällä ehdotuksella voi olla järisyttävä vaikutus

EU:n kemikaaliviranomainen ECHA ehdottaa täysikieltoa lyijyä sisältäville ammuksille, millä voi olla valtavia vaikutuksia ampumahiihtoon. 

Lyijy on myrkyllistä, ja kun se päätyy veteen, on olemassa riski, että linnut nielevät sitä ja lyijy kulkee sen jälkeen koko ravintoketjun läpi. Siksi kielto lyijyhaulikolla metsästämiseen kosteikoissa otettiin vastikään käyttöön. Nyt kieltoa voidaan laajentaa.

ECHA haluaa kieltää täysin lyijyä sisältävät ammukset. Tällä olisi suuria vaikutuksia ampumahiihtoon, sillä ammuksille ei ole toistaiseksi olemassa järkeviä vaihtoehtoja.

– Jos EU kieltää lyijyä sisältävät ammukset, tarkoittaa se sitä, että yhtään maailmancupin kisaa, MM-kisoja tai olympiakisoja ei voida järjestää EU:n sisällä, Ruotsin ampumahiihtoliiton pääsihteeri Rikard Grip kirjoitti Altingetin julkaisemassa artikkelissa.

Maailmancupin viime kaudella kaikki paitsi yksi kisaviikonloppu järjestettiin EU-maissa. Poikkeuksena oli Norjan Holmenkollen. Ensi kaudella kisoja on luvassa Norjan lisäksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ruotsin suurimpiin ampumahiihtotähtiin kuuluva olympiavoittaja ja maailmanmestari Sebastian Samuelsson on tietoinen ongelmasta.

– Olen sillä kannalla, että nimenomaan ampumahiihto ei ole vahingollista ympäristölle. Ampuminen tapahtuu loppujen lopuksi radoilla, joista voimme kerätä kaikki ylimääräiset (ammukset), joten se ei ole niin, että me olisimme ongelma. Jos tämä kielto toteutuu, niin toivon, että jonkinlainen poikkeus voidaan löytää, Samuelsson sanoi Aftonbladetille.

– Uskon, että pitkällä tähtäimellä ei ole mahdotonta korvata lyijyammuksia lasereilla, mutta haluaisin pitää ampumahiihdon sellaisena kuin se on, Samuelsson totesi.

Varsinaista aikaikkunaa mahdolliselle muutokselle ei ole olemassa, mutta Samuelssonin mielestä kyse on valtavasta ongelmasta, mikäli kielto toteutuisi nyt. 

– Se olisi tuhoisa isku ampumahiihdolle. Emme ole valmiita sellaiseen, Samuelsson päätti.

EU-komissiolla on nyt kolme kuukautta aikaa ottaa kantaa ehdotukseen ja mahdollisesti muuttaa sitä. Lopullinen ehdotus lähetetään tämän jälkeen EU-parlamentille, joka äänestää ehdotuksen voimaantulosta. Ruotsin hallinto yrittää estää EU:n ehdotuksen.

– EU:n ehdotus on tappava isku kaikelle vapaa-ajalla tapahtuvalle ja kilpailulliselle ampumaurheilulle. Siksi on oikein, että hallinto haluaa estää sen, Grip totesi.

Lue myös:

    Uusimmat