Ampumahiihdon olympiavoittajalta suora viesti venäläisille urheilijoille – "Ei ole mitään syytä olla nöyryytettävänä!"

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi aiemmin keväällä ehdot sille, että Venäjä voisi palata takaisin kansainväliseen urheiluun. Venäjän hiihtopomo Jelena Välbe oli tiukasti ehtoja vastaan ja saman linjan on nyt ottanut ampumahiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Dmitri Vasiljev.

Ehdoissa oli muun muassa mainittu, että venäläiset saisivat kilpailla ainoastaan neutraalein maatunnuksin ja urheilijoiden olisi pitänyt tuomita Venäjän Ukrainaan kohdistunut hyökkäyssota. Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat olleet suurilta osin suljettuna kansainvälisestä urheilusta viime vuoden keväästä lähtien.

Vladimir Putinin vannoutuneena kannattajana tunnettu entinen hiihtäjä ja nykyinen lajipomo Jelena Välbe oli erityisen raivoissaan KOK:n ehdotuksesta.

– Totta kai tuen Välben lausuntoja. Olemme jo olleet neutraalilla statuksella, mutta nyt tilanne on pohjimmiltaan erilainen. Kun maasi on ongelmissa ja vaarassa, niin sinun täytyy ehdottomasti tukea sitä. Urheilijat kiittävät maatamme siitä, mitä he ovat nyt, Vasiljev sanoi Sport24:lle.

– Et voi mennä olympialaisiin. Kukaan ei voi taata urheilijoimme turvallisuutta. Ei ole mitään syytä ottaa riskejä. Olympialaisiin meneminen ostamaan jääkaappimagneetteja? Ei ole mitään syytä olla nöyryytettävänä! Sinulla täytyy olla ylpeyttä ja arvokkuutta. Jotain täytyy uhrata. Et voi aina olla saavana osapuolena. Sinun täytyy antaa jotain pois, Vasiljev päätti.

Venäjän olympiakomitea ROC antoi perjantaina oman vastineensa KOK:n ehdotukselle. ROC:n mukaan ehdotus on kohtuuton ja syrjivä. 

– Meidän mielestämme on luotu vaarallinen ennakkotapaus, jossa kukaan urheilija ei voi varmistua siitä, että hänen ihmisoikeuksia kunnioitetaan oikealla tavalla, ja että kaikki päätökset tehdään tiukasti noudattaen lakia ja kansainvälisen olympialiikkeen perusasiakirjaa (Olympic Charter), ROC:n tiedottessa todettiin.

Lue myös:

    Uusimmat