Kalliita kelloja, metsästysretkiä ja prostitoituja kisatapahtumissa – ex-ampumahiihtopomolle syytteet törkeästä korruptiosta, saanut lahjuksia Venäjältä

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n puheenjohtajana vuodesta 1992 vuoteen 2018 toiminutta norjalaista Anders Bessebergiä syytetään törkeästä korruptiosta, kertoi NRK. Besseberg on kieltänyt syyllisyytensä.

Syytteiden mukaan törkeä korruptio tapahtui vuosien 2009 ja 2018 välillä. Syyttäjä Marianne Djupeslandin mukaan Norjan talousrikoksia tutkiva Økokrim uskoo, että vastaaja on saanut ajanjakson aikana toistuvasti lahjuksia. NRK on päässyt käsiksi Bessebergiin kohdistuneisiin syytteisiin.

Syyttäjä uskoo, että sillä on todisteita lukuisista tapauksista, joissa Besseberg on saanut lahjuksia. Niihin ovat kuuluneet muun muassa kalliiden kellojen saamista, metsästysretkiä ja prostitoitujen palvelujen vastaanottamista kisatapahtumien yhteydessä.

Lahjuksien kerrotaan olevan peräisin Venäjän ampumahiihdon sekä IBU:n kanssa yhteistyötä kilpailujen markkinoinnissa ja sponsoroinnin tehneen APF/Infrontin johtohenkilöiltä. Lahjuksia annettiin Bessebergin ollessa IBU:n puheenjohtajana.

Besseberg astui syrjään puheenjohtajan paikalta viisi vuotta sitten. Hän ehti olla virassaan 26 vuotta. Økokrim kertoi, että se on kuulustellut lukuisia ihmisiä ja hankkinut tietoja useista eri maista. Se on tehnyt yhteistyötä Itävallan, Tshekin, Liechtensteinin ja Kanadan viranomaisten kanssa.

Norjan rikoslain mukaan törkeästä korruptiosta voidaan rangaista korkeintaan kymmenen vuoden vankeustuomiolla. Bessebergin asianajaja Christian B. Hjort kertoi, että Besseberg sanoo olevansa syytön ja ettei tämä ole koskaan ottanut lahjusta.

Itävallan poliisi aloitti vuoden 2017 tutkinnan Bessebergistä ja IBU:n entisestä pääsihteeristä Nicole Reschistä. Kuutta kuukautta myöhemmin IBU:n pääkonttoriin tehtiin tutkinta ja pian tämän jälkeen Besseberg vahvisti, että hänen maatilansa oli myös tutkittu. Neljää vuotta myöhemmin tuli julki karmaiseva raportti.

– Se on hyvä nähdä, että he jäävät kiinni. Jatkamme työtämme. Tämä ei tule vaikuttamaan siihen ja toivomme, että saamme jonkinlaisen päätöksen tapaukselle tämän vuoden aikana, tutkinnanjohtaja Greg McKenna sanoi.

Voit lukea kokonaisuudessaan Bessebergiin kohdistuneet syytteet NRK:n jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat