Ammattilaiset asialla – mökeiltä varastetaan jopa ulko-ovet karmeineen!

Kesäasunnot ovat alttiita murroille etenkin syksyisin. Vapaa-ajan asunnoilta on syytä poistaa kaikki kallisarvoinen.

Vapaa-ajan asuntojen murrot ovat lisääntyneet tänä vuonna erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Useimmiten murtovarkaita kiinnostaa helposti kuljetettava irtaimisto, mutta varkaat ovat myös käyneet purkamassa rakennustarvikkeita mökkityömailta, kerrotaan LähiTapiolasta.

Pääsääntöisesti murtohälyttimien asentaminen, hyvä valaistus ja lukitus ovat tehokkaita keinoja estää varkauksia kesäasunnoilla.

Ammattilaiset asialla

Vapaa-ajan asuntojen murroissa, kuten vene- ja perämoottorivarkauksissa, näkyy selvästi, että varkaudet ovat viime vuosina muuttuneet ammattimaisten liigojen tekemiksi.

Suomen vilkkaimmilla mökkiseuduilla, kuten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa, vuosittaiset murtomäärät ovat omilla kymmenluvuillaan.

Murtovarkaita kiinnostavat eniten:

– Elektroniikka (televisiot, stereot ja muu viihde-elektroniikka, mikroaaltouunit ja muu keittiön elektroniikka)

– Työkalut

– Veneen moottorit, veneet ja mönkijät

– Aseet ja kalastusvälineet

– Alkoholi

Lähde: LähiTapiolan korvaustilastot 

Vapaa-ajan asuntojen varustelutaso on parantunut ja mökeiltä halutaan nykyisin lähes samoja mukavuuksia kuin vakituiselta asunnolta.

– Tämä valitettavasti tarkoittaa, että myös murtovarkaat ovat yhä kiinnostuneempia vapaa-ajan asunnoista. Niistä varastetaan useimmiten tavaraa, joka on verrattain helppo kuljettaa ja myydä eteenpäin. Kaava on siltä osin samanlainen kuin vene- ja perämoottorivarkauksissa, sanoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Älä säilytä arvoesineitä mökillä. Myös rakennustarvikkeet ja työkalut on syytä suojata ja lukita mahdollisimman hyvin. Varkaiden röyhkeydestä kertoo se, että jopa rakenteilla olevia vapaa-ajan asuntoja on ryhdytty purkamaan.

– Vastaan on tullut tapauksia, joissa uusista rakennuksista on ryhdytty purkamaan helposti irrotettavaa materiaalia. Tällöin on voitu varastaa esimerkiksi ulko-ovi karmeineen, Korpelainen kertoo.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat