Pekka Toveri torjuu amerikkalaistutkijan väitteen Suomesta: "Venäjän puolella jouduttu itse asiassa miettimään pelikirjaa uusiksi"

Pekka Toveri torjuu amerikkalaistutkijan väitteen Suomesta: "Venäjän puolella jouduttu itse asiassa miettimään pelikirjaa uusiksi" 2:43
Katso video: Näin Pekka Toveri vastaa väitteeseen, että itärajan sulkeminen pelaisi Venäjän pussiin.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut kokoomuksen kansanedustaja, entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri torjuu väitteen siitä, että Suomi pelaisi Venäjän pussiin sulkemalla itärajansa.

Amerikkalaisasiantuntijan mukaan Suomi on pelannut suoraan Venäjän käsikirjan mukaan sulkemalla Venäjän vastaisen rajan. MTV Uutisten haastattelussa tiedustelu- ja turvallisuuspolitiikan professori Chris Dolan Lebanon Valley -yliopistosta arvioi, että rajapäätös oli ylimitoitettu, vaikka vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut. 

– Nyt Suomi näyttäytyy maana, joka ei kohtele siirtolaisia tai pakenevia ihmisiä hyvin, Dolan arvioi.

Pekka Toveri ei pidä itärajan sulkemista ylimitoitettuna.

– Se oli toimenpide, jolla Venäjän toiminta saatiin loppumaan ainakin toistaiseksi, Toveri sanoo MTV Uutisille.

Päänvaivaa Venäjälle

Toveri puolustaa rajan sulkemista, vaikka maahantulijoita ei ehtinyt saapua suuria joukkoja.

– On turha odottaa ja vetää raja siihen, että esimerkiksi 5 000 tai 10 000 [ihmistä] tulee rajan yli. Ei, vaan se [rajan sulkeminen] kannattaa tehdä niin nopeasti kuin mahdollista. 

Toverin mukaan Suomen ripeydellä päin vastoin aiheutetaan päänvaivaa itärajan toisella puolella.

– Luulen, että Venäjän puolella on jouduttu itse asiassa pelikirjaa miettimään uusiksi, koska Suomi reagoi näin nopeasti ja näin voimakkaasti. He miettivät, että mitähän seuraavaksi tehtäisiin, arvioi Toveri.

Pekka Toveri on vieraana MTV:n Uutisextrassa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla lauantaina 2.12. kello 19.10.

Amerikkalaisasiantuntija: "Suomi pelaa Venäjän pussiin" 2:03

Katso video: Näin tiedustelu- ja turvallisuuspolitiikan professori Chris Dolan arvioi Suomen pelanneen rajatilanteen Venäjän pussiin.

Lue myös:

    Uusimmat