"Suomalaisilla on oikeus turvallisuuteen" – perustuslakivaliokunnan johtaja perustelee rajapäätöstä

Onko itärajan sulkeminen Suomen edun mukaista? 10:29
Asian ytimessä: Onko itärajan sulkeminen Suomen edun mukaista?

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman perusteli MTV:n Asian ytimessä ohjelmassa seikkaperäisesti, miksi perustuslakivaliokunta puolsi itärajan sulkemista.

Vestmanin mukaan tilanne on vakava ja Venäjä on kohdistanut Suomeen välineellistettyä muuttoliikettä.

– Myös suomalaisilla ihmisillä on oikeus turvallisuuteen. Kansainvälinen oikeus ja Suomen perustuslaki lähtevät siitä, että tätäkin perusoikeutta ja ihmisoikeutta on valtion suojattava, Vestman sanoo.

– Toisaalta perustuslakivaliokunta punnitsi oikeutta hakea kansainvälistä suojelua ja totesi, että turvapaikanhaun keskittäminen voi käytännössä vaikeuttaa joidenkin oikeutta hakea turvapaikkaa ja toisaalta totesi, että aito ja tehokas mahdollisuus hakea turvapaikkaa pitää turvata.

Suomi sulki viime yönä kaikki itärajan rajanylityspaikat. Muut Suomen rajanylityspaikat ovat auki. Seuraavan kerran itäraja avataan 13. joulukuuta. 

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Vestmanin kommentit kokonaisuudessaan. 

Keskusteluun osallistuivat myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta ja oikeustieteilijä Juha Raitio.

Juttua korjattu 30.11. kello 11.29: Jutussa kansanedustaja Heikki Vestmanin sukunimi oli aiemmin kirjoitettu väärin muodossa Westman. Oikea muoto on Vestman.

Lue myös:

    Uusimmat