Miksi korona on hengenvaarallinen vain osalle ihmisistä? THL: Sukupuoli on iso jakaja – "Syyksi on esitetty elintapoja, hormoniaineenvaihduntaa ja käsienpesua"

5:50
MTV Uutiset Live selvitti, miksi korona on hengenvaarallinen vain osalle ihmisistä´.

Miksi toinen sairastuu vakavasti koronaan ja toinen taas ei? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

Vanhukset ovat riskiryhmä, mutta voi hyvin olla, että toinen vanhus sairastuu vakavasti mutta toinen taas ei. Sama pätee kroonisesti sairaisiin.

THL:n tutkimusprofessori Markus Perolan mukaan tutkimus on siksikin erityisen mielenkiintoinen, kun vallitsevana käsityksenä on, että iäkkäät ihmiset ovat vaarassa joutua tehohoitoon ja menehtyä. Se on vain osatotuus. Kaikille sairastuneille vanhuksille ei näin käy.

– Kun puhutaan 10–20 prosentin (korona)kuolleisuudesta korkeimmissä ikäluokissa, 80 prosenttia jää kuitenkin henkiin. Mikä sitten suojaa ihmisiä menehtymiseltä ja mikä toisaalta altistaa sille, tässä olisi opittavaa, sanoo Perola. 

Perolan mukaan sukupuoli on iso jakaja. Miehet saattavat sairastua koronaan vakavammin kuin naiset. 

– Miehet tuntuvat sairastuvan vakavimpiin taudin muotoihin. Syyksi on esitetty elintapoja, hormoniaineenvaihduntaa ja käsienpesua.

Koronavirusinfektion vakavuuteen saattavat vaikuttaa sukupuolen ja iän lisäksi käytettävät lääkkeet. 

Tutkimusta tehdään niin nopealla aikataululla kuin mahdollista, jotta uusia tutkimustuloksia saataisiin vielä meneillään olevan koronavirusepidemian aikana. 

Sairaalahoitoon joutuvat tutkimuskohteina

Näytteenkeräys on jo aloitettu osassa maata. Tavoitteena on saada tutkimukseen yli 3 000 osallistujaa. Koko Suomen kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia ihmisiä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta.

Tutkittavilta kerätään kyselyillä tietoa heidän yleisestä terveydentilastaan ja elintavoistaan. Lisäksi tutkimuksessa käytetään rekisteritietoja sekä laboratorioarvoja ja verenpainearvoja.

Verinäytteestä tutkitaan muita samanaikaisia tartuntatauteja ja tulehduksen vakavuusastetta sekä muita elimistön tasapainosta kertovia arvoja. Näytteenkeräys tehdään yhteistyössä paikallisten biopankkien kanssa.

Perimän vaikutuksia tutkitaan dna-näytteestä tehtävillä kartoitusmenetelmillä. Samalla saamme myös tietää, onko ihmisen veriryhmällä merkitystä koronan sairastamisen vakavuusasteen kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja