Koronaan sairastunut newyorkilainen Matthew, 38, pelkäsi kehonsa jo antavan periksi – peräänkuuluttaa kaikkien vastuuta: "Tämä tappaa ihmisiä"

1:09
Amerikkalaisnainen joutui hyvästelemään koronaan sairastuneen äitinsa FaceTimen välityksellä.

Newyorkilainen meikkitaiteilija jakoi kokemuksensa Covid-19-taudista. Mies toivoo, että ihmiset todella alkaisivat ottaa viruksen vakavasti ja pysyisivät kotona.

Yhdysvaltalainen meikkitaiteilija Matthew Allen sairastui koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin. New Yorkin Brooklynissa asuva mies kuvailee sairautta "virukseksi helvetistä" ja toivoo kokemuksensa osoittavan muillekin sen, kuinka tärkeää nyt on pysyä kotona. New Yorkin osavaltiossa koronakuolemia on jo yli 1200, joista suurin osa tulee New Yorkin kaupungista.

Matthew, 38, kertoi People-lehdelle olleensa täysin terve mies ilman mitään olemassa olevia terveysongelmia ennen kuin koronavirus iski häneen maaliskuussa. Hän kertoo, ettei ole millään lailla riskiryhmää, ja pitää huolta itsestään ja syö terveellisesti. Siitä huolimatta koronaviruksen aiheuttamat oireet olivat kaikkea muuta kuin lieviä.

– Tuntui kuin rekka olisi ajanut ylitseni.

"Oletin juoneeni ehkä yhden viinilasillisen liikaa"

Monelle sairastuneelle on ollut epäselvää, missä vaiheessa tartunta on tapahtunut, mutta Matthew kertoo tietävänsä sen tasan tarkkaan. Hän sai koronavirustartunnan perjantaina, maaliskuun 13. päivänä, tavattuaan ystäviään pienellä joukolla.

– Se oli hyvin pienimuotoista. Jaoimme viinipullon, vietimme aikaa yhdessä muutaman tunnin, hän selittää.

Seuraavana iltana yksi hänen ystävistään otti yhteyttä kertoakseen, että hänellä oli oireita ja matala kuume. Vaikka Matthew ei itsekään tuntenut oloaan kovin hyväksi, mies ajatteli selviävänsä vähällä muutoin hyvän terveydentilansa vuoksi.

– Oloni ei ollut mahtava lauantaina, mutta oletin juoneeni ehkä yhden viinilasillisen liikaa. Sunnuntaiaamuna, kun heräsin, oloni oli ehdottomasti kuumeinen ja superkipeä. Minulla oli vilunväreitä, ja silloin ikään kuin tiesin, että "o-ou"... Se vain osoittaa, kuinka tarttuva se todella on.

"Minun piti saada tietää, mitä oli tapahtumassa"

Tajuttuaan, että hänellä saattoi olla koronavirus, mies kertoo tunteneensa häpeää. Hän ei ollut uskaltaa kertoa tapahtuneestä lääkäri-isälleen, jolle tyypillisesti avautui aina terveyshuolistaan.

– Kaikki me olemme olleet vilustuneita, kaikilla meillä on ollut flunssa, ja tämä tuntui ainutlaatuiselta, tämä tuntui erilaiselta. Tämä tuntui joltain, mitä kehoni ei ole ennen käynyt läpi, mies kuvailee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Matthew kertoi lopulta isälleen ja yritti ostaa kuumemittaria paikallisesta apteekista – kasvot tietysti peitettyinä. Kuumemittarit olivat loppuneet ja mies kertoo kokeneensa, että hänestä haluttiin vain päästä nopeasti eroon.

– Tiedän, että näytin ihan kuolemalta, mutta siinä vaiheessa olin vain kauhuissani, ja minun piti saada tietää, mitä oli tapahtumassa.

Sängyssä 22 tuntia putkeen

Lopulta mies suuntasi Urgent Care -päivystysklikinkalle, jossa hänelle annettiin lääkkeitä ja käsky tulla takaisin vain kriittisessä tilassa. Muutamaa päivää myöhemmin Matthew palasi ja rukoili, että hänelle tehtäisiin Covid-19-testi, jotta selviäisi varmuudella, olisiko hänellä koronaviruksen aiheuttama tauti. Kun influenssatestit olivat negatiivisia, tähän lopulta suostuttiin ja miestä kehotettiin asettumaan kotiinsa karanteeniin.

Ja niin Matthew teki.

– Oli hetki, jolloin makasin kirjaimellisesti sängyssäni 22 tuntia putkeen, ja nousin vain yhden kerran pissalle. Minusta tuntui kuin kehoni olisi todellakin antamassa periksi. Oli liikaa vain maata siinä ja kääntää kylkeä, mies kertoo.

Eristys on ottanut sosiaaliselle miehelle koville. Tekeehän mies normaalisti päivittäin töitä ihmisten kanssa kasvokkain.

– Se on ollut todella, todella vaikeaa. Olen niin sosiaalinen ihminen. Toivoisin, että saisin halauksen. On mennyt 15 päivää ilman mitään ihmiskontaktia. Ja kun olet kipeä, olitpa minkä ikäinen tahansa, haluat vain äitisi, haluat perheesi, haluat jonkun, joka olisi siellä kanssasi. Ja luulen, että se on ollut jopa pahempaa kuin sairaus itsessään.

"Ole vastuussa siitä, mitä tapahtuu"

Maaliskuun 25. päivänä Matthew julkaisi tilanteestaan videon seuraajilleen Facebookissa. Videolla hän varoittaa, ettei kukaan ole turvassa tältä sairaudelta. People-lehdelle hän kertoo halunneensa tehdä videon nähtyään, kuinka ihmiset edelleen tapasivat toisiaan ja veivät lapsiaan leikkitreffeille, vaikka sosiaalinen eristäytyminen ehkäisisi viruksen leviämistä.

– Rehellisesti sanoen se pelotti minua.

Mies toivookin nyt, että jokainen ymmärtäisi vastuunsa viruksen leviämisen estämisessä.

– Uskoitpa mihin tahansa, ole vastuussa siitä, mitä tapahtuu. Tämä tappaa ihmisiä. Olipa olosi mahtava tai kamala, meitä pyydetään pysymään sisällä syystä. Tämä on tiedettä. Tämä on lääketiedettä. Tämä ei ole agenda. Tämä ei ole poliittista. Tämä on vain sitä, että varmistamme, että voimme tehdä kaiken voitavamme estääksemme sen, mitä on tapahtumassa, mies vetoaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Koronavirus ei vaaraton nuoremmillekaan

Koronavirus on erityisen vaarallinen riskiryhmille, kuten yli 70-vuotiaille, mutta monet nuoremmatkin ovat saaneet kokea oireet voimakkaina, jopa kohtalokkaina. Tuskallisista oireista ovat varoittaneet muun muassa 48-vuotias Amy ja 38-vuotias brittiakateemikko Shiraz.  Myös 22-vuotias amerikkalaisnainen muistutti oman kokemuksensa varjolla, ettei kukaan ole lyömätn, vaikka olisikin vasta parikymppinen. Eristäytymällä kotiisi suojelet niin itseäsi kuin muitakin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 80 prosentilla Covid-19-tautiin sairastuneista oireet ovat olleet lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet. 14 prosentilla tauti on ollut vakavampi ja siihen on liittynyt keuhkokuumetta ja/tai hengenahdistusta. Vain kuudella prosentilla tila on ollut kriittinen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja