Alvar Aallon tuolit tutuiksi verkkonäyttelyssä

Joko sinä olet ehtinyt tutustua Alvar Aallon tuoleihin? Tiedätkö millainen on huonekalun viuhkajalka tai puun makaronitaivutus? Alvar Aalto Säätiön nettisivuille on valmistunut muotoilua esittelevä osio Tuolit.

Tiedon lähde muotoilusta kiinnostuneille

Sivut tarjoavat tietoa Aallon huonekalusuunnittelusta kiinnostuneille. Ne paljastavat kenties sen omasta kodista löytyvän, sukulaiselta perityn tuolin kehitys- ja syntyhistorian.

Alvar Aallolle arkkitehdin työ merkitsi kokonaisuutta, johon kuuluivat yhtä hyvin kaupunkikeskusten kuin huonekalujen, lasien, valaisimien ja ovenpainikkeiden suunnittelu. Hänelle arkkitehtuurin ja muotoilun sukulaisuus oli ilmiselvää, jopa niin, että hän kutsui tuolin jalkaa arkkitehtonisen pylvään pikkusiskoksi.

Www-sivulla esittelyssä ovat niin varhaiset käsityöläisten valmistamat ainutlaatuiset istuimet kuin sarjatuotannossa valmistuneet tuolitkin. Tuolien tarina kertoo samalla myös Aallon suunnittelutyön historian. Aloittelevana arkkitehtina hän innoittui 1920-luvun kertaustyyleistä, joiden historistiset piirteet väistyivät pian selkeämpien muotojen tieltä. Aallon suunnittelun lähtökohdaksi nousi Manner-Euroopassa suosiota saavuttanut modernistinen suuntaus.

Huonekalujen suunnittelutyöhön osallistui myös hänen vaimonsa arkkitehti Aino Marsio-Aalto. Aino ja Alvar Aallon tuolien lisäksi sivuilla esitellään kaksi tuolimallia, jotka ovat Artekissa työskennelleen sisutusarkkitehti Maija Heikinheimon käsialaa.

Opetuspaketti koululaisille

Tuolit -sivusto toimii samalla muotoilun opetuspakettina koululaisille. Opetuskokonaisuus tarjoaa teorian tueksi käytännön työpajamallin, jota taide- ja käsityöaineiden opettajat voivat työssään hyödyntää. Verkossa toimivista opetuspaketeista on pulaa, ja sivusto pyrkii omalta osaltaan vastaamaan tähän tarpeeseen.

Aallon tuolien kirjo on nähtävillä osoitteessa: http://www.alvaraalto.fi/alvar/design/tuoli/index.htm

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja