Alokkaan sormet paleltuivat pahasti taisteluharjoituksessa Vekaranjärvellä – varusmies evakuoitiin harjoituksesta hoitoon

2:20
Yli 12 000 uutta varusmiestä astui palvelukseen tammikuun alussa – näin koronaviruspandemia näkyy armeijan harmaissa

Yhden alokkaan sormet paleltuivat viime viikolla taisteluharjoituksessa Vekaranjärvellä. Karjalan prikaatin edustaja tyrmää huhut sormien amputaatiosta. 

Karjalan prikaati järjesti koko päivän kestävän taistelu- ja ampumaharjoituksen Vekaranjärvellä viime viikon torstaina. 

Harjoitus suoritettiin ampumaradalla.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö Juhana Skyttän mukaan tuolloin Vekaranjärvellä vallitsivat kylmät olosuhteet. Elohopea oli pudonnut 22–25 pakkasasteeseen.

– Kaikillehan on jaettu asianmukaiset varusteet, jotka oikein käytettyinä mahdollistavat selviämisen hyvin tuollaisissa olosuhteissa. 

Yhden varusmiehen sormet paleltuivat

Kesken harjoituksen todettiin, että yhden varusmiehen sormet olivat paleltuneet. 

– Hänellä (alokkaalla) on ollut ainakin osan päivää ohkaisemmat hanskat kuin siinä säässä olisi ollut tarpeen olla, Skyttä pohtii. 

– Kouluttaja on antanut omat oikein paksut, nahkaiset pakkasrukkaset ja varusmies on siirretty käynnissä olleeseen kuorma-autoon lämmittelemään sormiaan, Skyttä kertaa tapahtumia.

Pian tämän jälkeen varusmies oli evakuoitu linja-autolla terveysasemalle, josta hänet ohjattiin erikoissairaanhoidon piiriin Kotkaan.

– Siellä tilanne tarkistettiin, ja varusmies palasi palvelukseen vielä torstaina. Hän kävi lisätarkastuksessa Kotkassa vielä lauantaina päivällä, Skyttä kertaa tapahtumaketjua. 

Skyttän mukaan kyseessä oli yksittäistapaus. 

– Tämä oli ainoa valitettava tapaus, joka pääsi tapahtumaan tuon päivän aikana. 

Huhut sormien amputoinnista lähtivät liikkeelle

Kun varusmiehen sormet oli tarkastettu uudemman kerran viime lauantaina, varusmies siirtyi suunnitellusti vapaalle muusta palveluksesta – aivan kuten muukin joukko.

– Hän palaa palvelukseen viikon tai kahden jälkeen muun joukon mukana. 

– Tämä vapaa, jolla hän nyt on, ei liity tähän paleltumatapaukseen, vaan hän on normaalissa kolmijakorytmissä, joka Puolustusvoimilla käytössä. 

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö Juhana Skyttän mukaan hänen tiedossaan ei ole, että varusmiehen sormet olisivat paleltuneet harjoituksessa niin pahoin, että sormia tarvitsisi amputoida.

– Niillä tiedoilla, mitä meillä on, mistään tällaisesta ei ole kyse. 

– Uskoisin, että kyseessä ovat huhut ja sosiaalisen median tiedot, jotka ovat levinneet tapahtuneesta, ja joissa on ollut aika erikoisiakin väitteitä ja tietoja tapahtuneeseen liittyen. 

Skyttä ei ole itse ollut kasvokkain tai puhelimitse tekemisissä paleltumista kärsineen varusmiehen kanssa, eikä hän siten ole nähnyt varusmiehen sormia. 

– Olen ollut terveydenhuoltohenkilöstöön yhteydessä ja he ovat kerranneet tämän tilanteen. Olen puhunut myös esimiesketjun kanssa ja saanut selvityksen tapahtuneesta. 

Tapahtumien selvitys jatkuu edelleen

Skyttän mukaan edelleen pyritään selvittämään, miten sormien paleltuminen tapahtui. 

Toistaiseksi ei voida sanoa, oliko valvonta ja ohjeistus pettänyt vai vaikuttiko tapahtuneeseen alokkaan oma toiminta. 

Skyttän mukaan taistelu- ja ampumaharjoituksen aikana oli kiinnitetty huomiota lämpimänä pysymiseen. 

– Jossain vaiheessa, opetus, valvonta tai toiminta ei ole ilmeisesti ollut säähän soveltuva tai ihan sen sään mukainen tämän yksittäisen henkilön kohdalla.

– Tällaista ei pitäisi päästä tapahtumaa. Entistäkin huolellisemmin suhtaudumme ja valvomme tapahtumia jatkossa, jotta tällaista ei pääsisi uudestaan tapahtumaan. 

Karjalan prikaati vastaanotti noin 2 000 alokasta 4. tammikuuta.

Varusmiehen sormien paleltumista kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja