Ällöttävä yllätys jauhopussissa? Näin pääset eroon jauhokoisasta!

Keittiön kenties karmivin yllätys löytyy monesti jauhokaapista.

Jauhokoisan ilmestyminen keittiöön tarkoittaa jauho- ja maustekaapin tuotteiden läpikäymistä ja poisheittämistä. Eikä riesasta ole silti välttämättä päästy eroon.

Jauhokoisan (Ephestia Kuehniella) toukka suosii vehnäjauhoja, mutta elää myös muissa tuotteissa. Jauhokoisat kulkeutuvatkin kotiin yleensä jauhopaketin matkassa, jonne leipomossa tai varastossa olevat jauhokoisat ovat munansa munineet.

Lisäksi Suomessa esiintyy myös keittiökoisaa, eli intianjauhokoisaa (Plodia interpunctella). Keittiökoisa kulkeutuu kuivattujen hedelmien, manteleiden, pähkinöiden ja makeistuotteiden mukana.

Jauhokoisan siivenkärkien väli on 2 cm. Etusiivet ovat lyijynharmaat ja niissä on poikittain tummia siksak -kuvioita.

Toukka on 2 cm pitkä, vaalea, pehmeäihoinen ja harvakarvainen. Selkäkarvojen tyvessä on tumma pilkku, joka puuttuu mm. keittiökoisan toukalta.

Intianjauhokoisan eli keittiökoisan siipien kärkiväli on 15 mm. Kirkkaanväristen etusiipien tyviosa on vaaleanharmaa, kärkiosa tiilenpunainen.

Toukka on 15 mm pitkä, vaaleankeltainen, selkäkarvojen tyvestä puuttuu tumma pilkku (vrt. jauhokoisan toukkaan). Toukan väri vaihtelee ravinnon mukaan.

vieraslajit.fi


Jauhokoisan toukka erittää hämähäkin seittiä muistuttavaa rihmastoa, joka aiheuttaa jauhojen paakkuuntumisen ja pilaa elintarvikkeen. Toukka jättää myös ulosteensa jauhoon, joten pelkkä näkyvän paakun kaapiminen paketista ei riitä.

Toukka koteloituu seitin, ulosteen ja jauhon muodostamaan paakkuun ja kotelosta syntyy perhonen, joka lentelee hämärässä ja öisin.

Hämärässä lentävää jauhokoisaa voikin helposti luulla vaatekoiksi. Tarkista kuitenkin jauho- ja maustekaapit munien ja toukkien varalta.

Siivoa huolellisesti

Toukat vaeltavat pitkiäkin matkoja, joten jos löydät jauhokoisan kodistasi, on kokonaisvaltainen siivous erittäin tärkeää.

– Siivoa kaapit ja pyyhi tasot etikalla.

– Vedä ulos vetolaatikot ja leikkuulaudat, ja tarkista, ettei koisan toukkia löydy seinustoilta tai listoista.

– Jauhojen säilöminen lasipurkeissa estää toukkien pääsyn jauhoihin ja samalla pitää kehittyvät toukat purkissa.

Ötökät jauhopurkissa

– Pakasta tai kuumenna purkit uunissa ennen pois heittämistä, etteivät koisat pääse leviämään.

– Vie roskat ulos saman tien. Munat leviävät helposti jauhopölyn mukana.

Estä toukkien ilmaantuminen

– Laita laakerinlehti jauhopurkkiin. Koisat eivät pidä laakerinlehden vahvasta tuoksusta. Laakerinlehti ei jätä makua jauhoihin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja