Allergikko – helpota oireita, siivoa koti siitepölykauteen!

Siitepölystä kärsivien h-hetki on jo käsillä: pian jo kurkussa kutittaa ja nenä vuotaa. Siitepölykauden julmuus piilee siinä, ettei oireita saa vain ulkona, vaan allergiaa aiheuttava pöly kantautuu myös sisälle. Näiden siivousvinkkien avulla selviät vähemmälle.

Puista, pensaista ja heinistä pölisevä siitepöly kulkeutuu ilmavirran mukana ulkoa myös sisällä. Eniten sitä kertyy kotona tuuletusikkunoiden ja parvekkeen oven lähelle sekä eteiseen. Näitä paikkoja kannattaakin siivota huolellisemmin.

Siitepölyä takertuu ulkona liikkuessa vaatteisiin, joten ulko-ovella on hyvä kopistella ja pudistella ennen sisään astumista. Eikä pestyjä vaatteita kannata liehuttaa ulkona kuivumassa.

Myös vuode on paikka, jonne siitepölyä kertyy, kun sitä tarttuu hiuksiin ja ihoon ulkona käydessä. Huolehdi pedin riittävästä pesusta ja vaihda sänkyvaatteet riittävän usein, vähintään kerran viikossa.

Patjan imuroinnin sekä tyynyjen ja peiton pesun lisäksi petauspatjakin kannattaa pestä. Usein päällinen on irrotettava, jolloin sen voi pestä pesukoneessa.

Muista myös itse käydä suihkussa ennen nukkumaanmenoa, jotta ihoon ja hiuksiin tarttunut siitepöly ei kulkeudu turhaan petivaatteisiin.

Siivoa useammin

Kun sänky on puleerattu, on hyvä siistiä myös koko huone. Lattioilla ja tuoleilla lojuvat vaatteet laitetaan joko pesuun tai kaappiin ja vuoteen alta kerätään ylimääräiset tavarat pois keräämästä pölyä.

Myös huoneen ilmankosteutta kannattaa mitata, sillä etenkin allergia-aikaan kosteuden olisi hyvä olla 40 ja 50 prosentin välillä. Se on hyväksi sekä silmille että limakalvoille. Kannattaa hakea kaupasta kosteusmittari ja katsoa, mitä lukemia se näyttää.

Siitepölyn kulkeutumista sisälle ei voi estää, mutta sitä voi vähentää. Koneellinen ilmastointi sekä puhtaat ilmanvaihdonsuodattimet auttavat, jonka lisäksi perinteinen viikkosiivous kannattaa tehdä jopa kolme kertaa viikossa ja aina tarpeen vaatiessa.

Voisiko siitepölyn kulkeutumisen sisälle estää kokonaan? Ei voi, pahoittelee allergia- ja astmaneuvoja Merja Helske.

Siitepölyä takertuu ulkona liikkuessa vaatteisiin, joten ulko-ovella on hyvä kopistella ja pudistella ennen sisään astumista. Eikä pestyjä vaatteita kannata liehuttaa ulkona kuivumassa.

Lähde: Allergia- ja astmaliiton verkkosivut

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja