Allergia- ja astmaliitto: Tällainen imuri pitää kodin pölyttömänä!

Pölynimureiden sähkön kulutukseen liittyvät rajat määritellään uudestaan. Allergia- ja astmaliiton mukaan imurin wattiluku ei kuitenkaan ole merkittävin imutehoon vaikuttava asia.

EU:n ekosuunnitteluvaatimuksen vuoksi ensi vuoden syyskuusta lähtien myynnissä saa olla vain imureita, joiden nimellinen ottoteho on alle 1 600 wattia. Ottoteholla tarkoitetaan imurin sähkönkulutusta.

Suulakkeella tärkeä merkitys

Allergia- ja astmaliito korostaa, ottoteho vaikuttaa imurin toimintaan vain osittain. Esimerkiksi imurin suulakkeen merkitys on erittäin tärkeä. Suulake vaikuttaa siihen, millaiselta pinnalta suulake imee pölyn parhaiten ja miten se on muotoiltu imemään roskia tai pölyä esimerkiksi pienistä raoista sekä listojen vierustoilta.

Allergia- ja astmaliitto sanoo odottavansa mielenkiinnolla sitä, aletaanko imureiden suulakkeita muotoilla nyt entistä monipuolisimmiksi.

Allergiatunnuksen kriteerit pölynimureille

Liiton mielestä imurin suuttimen muotoilun tulee olla sellainen, että sillä on helppo imuroida hankalatkin tilat, kuten kaappien alustat. Tuotteiden käyttöohjeissa tulee olla selkeät ohjeet laitteen oikeasta käytöstä, kunnossapidosta ja huollosta.

Mikäli imurissa on pölypussi, tulisi pölypussin suun olla suljettava. Pölypussittomissa laitteissa tulee olla selvät ohjeet pölysäiliön tyhjennyksestä. Teknisissä ominaisuuksissa tulee ilmoittaa myös äänitaso.

Tuotteiden teknisistä ominaisuuksista, kuten imutehosta ja suodatuskyvystä tulee liiton mukaan osoittaa puolueettomat tutkimustulokset.

Lue myös:

MTV3 Koti:

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Kuva: Shutterstock

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat