Älä sano näitä asioita netissä

Avoin Twitter-tili, julkinen Facebook-profiili, henkilökohtainen blogi... Oli julkaisukanavasi sitten missä tahansa sosiaalisen median palvelussa, ei kertaus ole pahitteeksi: Nämä puheet eivät kuulu netin etikettiin eli netikettiin!

1. Älä loukkaa ketään

Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole hiljaa. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi mielistellä ja olla yltiöpositiivinen – myös asiallisella kritiikillä ja kiivaallakin mielipiteidenvaihdolla on paikkansa internetin ihmeellisessä maailmassa.

2. Harkitse voimasanojen käyttöä

Joidenkin puheessa voimasanat näyttelevät tärkeää osaa, mutta jatkuva kiroileminen on rumaa. Pahimpien kirosanojen tilalle voi keksiä pehmeämpiä vaihtoehtoja.

3. Älä mene henkilökohtaisuuksiin

Jos sinua kritisoidaan esimerkiksi urasi takia, älä alennu samalle tasolle ja kuittaili kritisoijalle takaisin henkilöön liittyvin kommentein.

4. Älä valehtele

Valheella on lyhyet jäljet. Jos et tiedä jotain, uskalla myöntää se. Jos et ole varma jostain, älä kirjoita asiasta.

5. Älä puhuu pahaa esimiehestäsi tai työpaikastasi

Tai työhistoriasi saattaa jäädä lyhyeksi. Tällaiset puheet voivat torpedoida myös tulevaisuudessa työpaikkojasi.

6. Älä kerskaile rikkoneesi lakia

Edes vitsillä – ellet halua poliisia ovesi taakse.

7. Ota vastuu puheistasi

Älä kirjoita mitään, mistä et kanna täyttä vastuuta. Pohdi ennen julkaisua, mitä sanoillasi viestität. Pahimmillaan kirjoittamasi lause voi jäädä nettiin elämään ikuisiksi ajoiksi, tai siitä voi syntyä laajalti noteerattu ilmiö.

8. Kerro elämästäsi harkiten

Onko yleisösi tiedettävä kaikki suhdekiemuroistasi? Pidä huolta yksityisyydestäsi. Älä kerro osoitettasi tai sitä, milloin lomailet. Näin turvaat itsesi pitkäkyntisiltä.

9. Kerro muiden elämästä harkiten

Jos olet epävarma siitä, saako jotain sanoa, älä sano sitä, tai varmista edes ensin. Älä kerro julkisesti toisista mitään, mitä et haluaisi itsestäsi kerrottavan.

10. Julkaise kuvia varoen

Älä julkaise kuvia, joissa joku on alasti tai humalassa. Julkaise muutenkin kuvia varoen – erityisesti lapsista.

Lue myös:

AVAtv.fi:

AVAtv.fi:


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat