Älä kärsi helteestä – näin koti pysyy viileänä!

Kuumien hellepäivien lisäksi nyt on luvassa myös trooppisia öitä. Älä turhaan tyydy kierimään hikisissä lakanoissa, vaan pidä kotisi viileänä.

Paras tapa viilentää kotiasi on huolehtia kunnon ristivedosta. Pienikin tuulenvire alentaa huoneen lämpötilaa noin 3-4 astetta ja helpottaa oloa nopeasti. Myös tuulettimen tai ilmastoinnin hankkimista kannattaa harkita, sillä se on pieni hinta rauhallisimmista yöunista ja helpommasta olotilasta.

Tummat huonekalut ja kodintekstiilit kuumentavat kotiasi turhaan - vaihda siis verhot valkoisiin ja levitä vaalea peite mustan sohvasi päälle. Pimentävät verhot ja sälekaihtimet ovat loistava hankinta ja niitä kannattaa pitää ikkunoiden edessä myös auringon paistaessa. Valon lisäksi ne nimittäin pitävät myös sisäilman viileämpänä.

Auringonpaisteella ei kannata tuulettaa, mikäli et saa ristivetoa aikaiseksi – suora auringonpaiste kun vain kuumentaa kotiasi lisää. Tuuleta kotia vain varjopuolelta.

Kodinkoneet, etenkin uuni ja hella, lämmittävät huoneita, joten yritä käyttää niitä mahdollisimman vähän: lämmitä ruokasi mikrossa tai valmista kylmiä ruokia, kuten ruokaisia salaatteja tai voileipiä.

Kuumat yöt viileäksi

Nukkuminen on vaikeaa, jos yö on kuuma. Luovu suosiolla paksuista petivaatteistasi ja nuku pelkkä lakana peittonasi. Mikäli haluat helpottaa nukahtamista, unohda unilääkkeet, sillä ne tekevät vain olosi tokkuraiseksi. Kastele sen sijaan lakana kevyesti viileällä vedellä.

Vanha ja erityisen toimiva niksi on myös laittaa lakanat hetkeksi pakkaseen. Ennen pehkuihin kömpimistä voit myös käydä suihkussa, jolloi kehosi lämpötila laskee ja nukahtaminen helpottuu.

Vaikka juominen on tärkeää, älä nauti nesteitä liikaa illalla – jatkuva vessassa käyminen vähentää saamaasi unta, kun taas alkoholin lipittäminen tekee unesta katkonaista.

Muista helteellä :

1 Juo runsaasti ja muutakin kuin vain vettä, jotta kehon suolatasapaino ei vaarannu.
2. Älä nauti kahvia tai alkoholia.
3. Helteellä raskas ruumiillinen ponnistelu voi olla vaarallista.
4. Pukeudu kevyesti, mutta muista suojata pääsi, pysyttele lisäksi varjossa tai sisätiloissa.
5. Huolehdi sisätiloissakin läpivedosta tai käytä tuuletinta tai ilmastointia ilman viilentämiseen. Myös kylmä suihku helpottaa oloa. Verhojen ja sälekaihtimien avulla pidät huoneet viileämpinä.

Kuva: Hemtex

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö, Msn.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat