Älä juo alkoholia vain viikonloppuisin – tässä syy

Viinipullollisten säästely viikonloppuna nautittavaksi voi olla kohtalokkaampaa, kuin pullollisten nauttiminen säästeliäästi pitkin viikkoa, tutkimuksissa todetaan.

Kuulutko niihin, jotka eivät tavallisesti juo tippaakaan viikolla, mutta viikonloppuna on toinen sävel?

Toimintatapa tuntuu varmasti järkevältä, mutta viikonloppunautiskelijat saavat nyt huonoja uutisia: British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholin nauttiminen ainoastaan viikonloppuisin saattaa tehdä huomattavasti enemmän hallaa kuin hyvää.

Toulousen yliopiston tekemässä tutkimuksessa vertailtiin keski-ikäisten miesten juomatapoja. Toinen vertailuryhmä koostui kolmen eri ranskalaiskaupungin miehistä, ja toinen Pohjois-Irlannin pääkaupungin Belfastin miehistä.

Ranskalaismiehet joivat kaiken kaikkiaan enemmän, noin 30 annosta viikossa, mutta irlantilaismiehillä, jotka joivat määrällisesti vähemmän, 22 annosta viikossa, oli kaksinkertainen riski saada sydänkohtaus tai kuolla sydänkohtaukseen.

Juomatyylillä on väliä

Tulos ei liittynyt erilaiseen ruokavalioon, sillä ranskalaismiehillä oli korkeampi verenpaine sekä enemmän diabetesta. Kolesteroliarvot olivat kummassakin verrokkiryhmässä samanlaiset.

Tutkijoiden mukaan merkittävä ero ranskalais- ja pohjoisirlantilaismiesten kohdalla olikin juuri juomatavassa: ranskalaiset joivat vähän läpi viikon, kun taas pohjoisirlantilaiset hurauttivat kaikki annoksensa kurkusta alas parissa päivässä.

Ranskalaismiesten tyyli näyttikin tulosten mukaan suojelevan heidän sydäntään, kun taas äkkiä suuria alkoholimääriä juoneiden pumppu ja kroppa joutuivat huomattavasti kovemmalle.

Kostea juomahetki harkintaan

Tulokset liittyivät alkoholin vaikutuksiin elimistössä: vähäiset alkoholimäärät saattavat vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi sydämen toimintaan, antioksidantti- ja aminohappotasoihin, kun taas kertarysäyksllä nautitut suuret alkoholimäärät aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista, sisäelinten rasvoittumista ja lisäävät sydänsairauksien, diabeteksen ja syövän riskiä.

Vaikka Toulousen yliopiston tekemä tutkimus puhuu omaa kieltään, monet tutkijat ovat edelleen sitä mieltä, että tärkeämpää on kuitenkin pitäytyä viikkoannossuosituksissa, sillä heidän mukaansa vain alkoholin määrällä on merkitystä.

Lähde: Dailymail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja