Älä haaskaa yrttiruukkua roskiin! Näin onnistut jatkokasvatuksessa

Älä tuhlaa turhaan kaupasta ostettua yrtti- tai salaattiruukkua, vaan jatkokasvata sitä kesän valossa ja lämmössä. Näin onnistut!

Etkö ole syntynyt viherpeukaloksi? Älä huoli. Ostaessasi kaupasta ruoanlaittoon yrtti- tai salaattiruukun, saat sen helposti kasvamaan kotonakin – kunhan vain kiinnität muutamaan niksiin huomiota.

1. Valitse jo kaupassa mahdollisimman raikkaalta näyttävä yksilö, joka olisi ollut mahdollisimman vähän aikaa hyllyllä. Jos pääset kurkistelemaan kasvin juuria, niiden pitäisi olla mahdollisimman vaaleat ja mehevät. Jos juuret ovat ruskeat ja kuivat ja kasviyksilö näyttää nuutuneelta, kotona kasvattaminen on vaikeampaa.

2. Kun käytät ruukun satoa, älä leikkaa sitä aivan juuresta. Esimerkiksi salaatissa voit kuoria suuremmat lehdet ja jättää lehtisupun sisällä olevat pienemmät odottamaan kasvua.

3. Kun ruukutat yrtin tai salaatin tai istutat sen parvekelaatikkoon, jätä pinta samalle syvyydelle. Älä hautaa kasvia liian syvälle, äläkä nosta liian korkealle; ruukun pinnan kuuluu tulla siihen, missä se on ollutkin.

4. Hoida niin kuin mitä tahansa muutakin elävää kasvia: kastele, lannoita, anna valoa.

Muista myös, että aluksi kova auringonpaahde voi olla liikaa, jos kasvi on ollut pitkään kaupassa, eikä nähnyt oikeaa aurinkoa pitkään aikaan. Säilytä sitä aluksi varjoisemmalla ikkunalle, ja kun näet, että kasvu on käynnissä, päästää kokonaan aurinkoon.

Yrtit selviävät yleensä salaattia vähemmällä lannoitemäärällä. Liikaa lannoitettuna pilaat niiden maut ja altistat kasvin tuholaisille.

Jos epäonnistut, muista: kaupasta saa aina uusia!


Lähde: Hortonomi Elina Vuori PUUTARHA&kauppa-lehdestä

MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat