Aivoverenkiertohäiriöt yleistyneet runsaasti – yksi syy yhä useammin sairastumisen taustalla

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58
Videolla kerrotaan, miten aivoverenvuoto oireilee.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat yleistyneet peräti 70 prosentilla vuoden 1990 jälkeen, yli 200 maata kattava selvitys osoittaa. Vuosittain aivoverenkiertohäiriöön sairastuu yli 12 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2019 aivoverenkiertohäiriöihin menehtyi 6,5 miljoonaa ihmistä, mikä tekee niistä globaalisti toiseksi yleisimmän kuolinsyyn. Suurin osa kuolemantapauksista todetaan köyhissä maissa.

Aivoverenkiertohäiriöt ja niiden aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet siitäkin huolimatta, että yli 70-vuotiaista sairastuvat aiempaa harvemmat. Yhä useammin sairastumisten taustalla on lihavuus, mutta myös väestönkasvu on vaikuttanut, tutkijat kirjoittavat.

80 prosenttia sairastumisista voitaisiin estää

Ilman nykyistä suurempaa panostusta sairastumisten ehkäisyyn aivoverenkiertohäiriöt ja niiden aiheuttamat kuolemat todennäköisesti yleistyvät jatkossakin.

Korkea ikä, diabetes, tupakointi, lihavuus, liiallinen alkoholin käyttö, suurentunut veren kolesterolipitoisuus ja kohonnut verenpaine ovat keskeisimmät aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijät.

Suomalaisista aivoverenkiertohäiriöön sairastuu vuosittain noin 25 000. Sairastumisista arviolta 80 prosenttia voitaisiin estää.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Lihavuus on yksi aivoverenkiertohäiriöille altistavista tekijöitä. Testaa helpolla kikalla, kuulutko riskiryhmään.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat