Airbnb-asuntojen suuri suosio synnyttää uusia yrityksiä: Tilausta erityisesti siivoajille ja avainten luovuttajille – "Kysyntää riittää"

Lyhytaikaisen Airbnb-majoitustoiminnan hurja suosio on synnyttänyt markkinat myös uusille yrityksille 1:56

Lyhytaikaisen Airbnb-majoitustoiminnan hurja suosio on synnyttänyt markkinat myös uusille yrityksille. Erityisesti vuokra-asuntojen siivoajille ja avainten luovuttajille riittää kysyntää. 

Rovaniemeläisen Satu Kankaan Satukoti on yksi hosting-palveluita tarjoavista yrityksistä. Kankaan vastuulla on tällä hetkellä viisitoista vuokra-asuntoa. Sesonkiaikaan kohteiden määrä tuplaantuu.

– Kanssani voi tehdä sopimuksen esimerkiksi avaimet käteen palvelusta. Silloin hoidan alusta loppuun koko vuokraustoiminnan, valokuvauksen, kohteen ilmoituksen, siivouksen, avainten luovutuksen, markkinoinnin ja yhteydenpidon asiakkaisiin, Kangas luettelee. 

Tilaa uusille yrittäjille riittää

Helsinkiläinen Elias Riihelä haistoi markkinaraon airbnb-asuntojen siivouksessa viime kesänä. Nyt Ilkka-palveluissa työskentelee hänen lisäkseen hänen kolme kaveriaan.

– Olin jo pitkään miettinyt, että tämä voisi olla sopivaa hommaa, kun kesätöitä ei ollut. Ajattelin, että tälle on kysyntää ja tätä työtä voisin itsekin osata, Riihelä sanoo. 

Hänen mukaansa kilpailu alalla on jo lisääntynyt vuoden aikana. 

– Yksinyrittäjiä on jonkin verran, mutta tilaa uusille yrittäjille on, sillä kysyntää riittää. 

Odotettavissa entistä monipuolisempia palveluita

Moni pitkälle lomalle tai matkalle lähtevä on laittanut asuntonsa tuottamaan, kun saatavilla on yrittäjä, joka huolehtii sillä aikaa asiakkaista ja asunnosta.

Erityisesti hosting-palveluita on saatavilla pääkaupunkiseudulla ja Rovaniemellä, jossa matkailun kasvu on räjäyttänyt airbnb:n kysynnän. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen uskoo, että hosting-palveluita tarjoavat yritykset laajenevat koko maahan. 

– Tässä vaiheessa vielä liikutaan kymmenissä, mutta en näe mahdottomaksi, että ala kasvaa hyvin nopeasti tulevaisuudessa. Odotan sen myös laajenevan muillekin toimialoille, kuten aamiais- ja retkipalveluihin. Tämä suuntaus on nähtävissä jo maailmalla.  

Elias miettii toiminnan laajentamista

Elias Riihelä ei pidä oman yritystoimintansa laajentamista mahdottomana ajatuksena.

–  Olemme miettineet esimerkiksi aamiaispuolta tai kaupunkikierrosta. Kaupunkikierros voisi olla meidän osaltamme toimivampi, sillä aamiaispalvelut vaativat kylmäketjun, joka tuo osaltaan omat haasteensa. 

Airbnb-vuokrakohteita on tällä hetkellä Suomessa noin 14 000. Viime vuonna niitä vuokrattiin lähes 90 miljoonaan euron edestä.

Lue myös:

    Uusimmat