Äidin koskettava vetoomus: Syöpäsairaan Jamilla-tytön, 4, haaveena on tavata Antti Tuisku

0:29

Jamilla sairastaa akuuttia lymfaattista leukemiaa. Hänen suuri haaveensa on tavata laulaja Antti Tuisku.

Kuvassa hymyilevä tyttö pitelee Antti Tuiskun kuvaa happiviikset kasvoillaan. Kuvassa on Jamilla, Riina-äidin mukaan "kova Antti-fani". Jamillan suurin haave on tavata Antti – ja nyt näyttää, että haaveesta tulee totta!

Jamilla, 4, sairastaa akuuttia lymfaattista leukemiaa. Iloa sairauden keskellä on tuonut rakkaus Antti Tuiskun musiikkia kohtaan.

– Itse olen valtava Tuisku-fani, ja sitä myöten se on Jamillallekin tullut. Jamilla on aina ollut kova laulamaan. Hän on aina laulanut autossa Anttia, Riina kuvaa.

– Kun olimme sairaala-aikaan päässet teholta pois, Antin Peto Show tuli televisiosta. Jamilla ei jaksanut edes nostaa käsiä suulle, mutta sitä ohjelmaa hän tanssi, heilutti takapuolta ja lauloi ”uu-uu”. Sitten hän sanoi vielä, että ”Antti on paras”.


Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Riina yritti ensin järjestää Jamillalle tapaamista Antti Tuiskun kanssa Brother Christmasin kautta. Brother Christmasin alkuvuoden talouskohu kuitenkin pani suunnitelmat jäihin.

Riina päätti siirtää suunnitelmansa Facebookiin. Hän kirjoitti Antti Tuiskun viralliselle sivulle kertomuksen Jamillasta.

– Kirjoitin sen, ja siihen tuli muutama kaverin tykkäys. Ajattelin jo, että otan sen pois, että miksi tuollaisen kirjoitin. Sitten se räjähtikin! Riina kuvaa.

– Yllätyin ihan todella paljon siitä, kuinka valtavan huomion tämä kirjoitus sai somessa. Se tuli aivan puskista.

Näyttää siltä, että Antin tapaaminen toteutuu

Jamillan kuvaa ja tarinaa on jaettu jo yli tuhat kertaa. Lisäksi näyttää siltä, että Antin tapaaminen toteutuu! Perheeseen on oltu yhteydessä, ja he ovat alustavasti sopineet tapaamispäivän.

– Aikataulu on vielä auki, eikä voi sataprosenttista varmuutta tietenkään sanoa, Riina kuvaa.

Jamillalle Riina on kuitenkin kertonut, että Antti saattaa hyvinkin tulla häntä tapaamaan.

– Kun laitoin Brother Christmasille viestin aiheesta, Jamilla kuuli siitä ja rupesi niin puhelemaan, että koskahan Antti tulee, tuleeko se meille. Jo silloin hän sanoi, että tekee Antille kortin. Kysyin häneltä, että mitä sitten teet, jos Antti tulee sinua tapaamaan, niin hän sanoi, että ”no, sitä voisi vaikka halata”.

"Jostain syystä osasin pelätä leukemiaa, mutten sitä ääneen sanonut"

Jamillan sairaalamatka alkoi marraskuun 2017 alussa. Silloin tyttö valitti kipua oikeassa polvessa. Röntgenissä ja ultraäänessä ei näkynyt mitään, mutta verinäyte paljasti ikäviä uutisia.

– Sitten luuytimestä löytyi leukemia, Riina kuvaa.

Diagnoosi saatiin marraskuun 15. päivä 2017. Edellisenä päivänä Riina pohti asiaa.

– Jostain syystä osasin pelätä leukemiaa, mutten sitä ääneen sanonut, hän kuvaa.

– Jamilla nukkui jo, kun mietin "jos se on leukemiaa, sitä mä en kyllä kestä". Mutta kyllä sen kestää, kun ei ole muutakaan vaihtoehtoa. Minulla on kuitenkin tässä jutussa se helpompi osa. Kun lääkäri sitten seuraavana päivänä tuomion antoi, romahdin täysin. Jamilla lohdutti minua: "ei hätää, äiti".

Diagnoosin jälkeen Jamilla pääsi seuraavan kerran kotiin jouluaattona – ja silloinkin vain viideksi tunniksi.

– Kävimme todella syvällä sairauden kanssa. Kaksi viikkoa diagnoosin jälkeen Jamillalle nousi kuume. Se eteni eikä tahtonut millään laantua antibiooteilla. Jouduimme lähtemään matalan happisaturaation takia teholle. Vuorokausi siitä tuli tuomio, että lapsi täytyy laittaa hengityskoneeseen.

Teho-osastolle joutuessaan tytöllä oli sepsis, keuhkoissa sienibakteeristoa ja keuhkokuume. Jamilla oli hengityskoneessa toista viikkoa.

"Kyllä ihmismieli kauhean hyvin unohtaa ja peittää kaiken kipeän"

Riina loi Jamillan sairastuttua Facebookiin itselleen ja miehelle oman ryhmän, jossa he saattoivat pitää päiväkirjaa tuntemuksistaan ja kokemastaan. Ryhmän selaaminen nyt tuo tunteet pintaan.

– Se on ollut todella hurjaa aikaa. Kyllä ihmismieli kauhean hyvin unohtaa ja peittää kaiken kipeän, hän kuvaa.

Jamillan ollessa teholla Riina mietti usein, miten tästä voisi ikinä selvitä. Myöhemmin lapsi osoitti, että pahimmastakin voidaan vielä nousta.

– En muista, montako päivää oli siitä, kun Jamilla oli irrotettu koneesta, mutta yritin saada häntä vähän paremmalle tuulelle. Juttelimme joululahjoista. Hän sanoi, että haluaisi Ryhmä Hau -viidakkovaunun. Sanoin hänelle, että ”kyllä sinun täytyy se saada, sä olet ollut niin kiltti, että kyllä pukki sen sulle tuo. Äiti antaa joulupukille sitten köniin, jos eihän sitä tuo”. Ja se hörsyvä nauru, joka lapsesta lähti, Riina muistelee.

Jamilla muisteli äidin hauskaa uhkausta kuukausitolkulla: äiti meinasi antaa joulupukille köniin!

– Tytön keuhkot olivat tietenkin hengityskoneesta tosi kipeät ja hänen puheensa oli sellaista, että hän sanoi ehkä tavun kerrallaan. Ja sitten se nauru tuli, oikein hörsyvänä! Tuli niin käsittämättömän mahtava fiilis. Silloin tuli tunne, että kyllä tästä vielä noustaan.

Jamillan kanssa ei voi mennä julkisille paikoille

Jamillan hoidot kestävät kaksi ja puoli vuotta, joiden lisäksi perhe on vähintään neljän kuukauden ajan infektioeristyksessä. Riinalle hoitojen kesto tuli yllätyksenä.

– Jamilla on ykkösluokalla sitten, kun hoitojen pitäisi loppua. Mietin sitäkin, että osaako sitä elämää tavallaan enää normalisoida sen jälkeen. Että yhtäkkiä saatkin liikkua ulkona toisten kanssa!

Perheessä on Jamillan lisäksi 11-, 7- ja 2-vuotiaat lapset. Varsinkin perheen 11-vuotias on ollut suruissaan siitä, ettei perhe voi lähteä yhdessä kesälomamatkalle tai risteilylle.

– Olemme infektioeristyksessä. Jamillan kanssa ei voi mennä julkisille paikoille, ja näin ollen se rajoittaa kaikkea menemistä ja tekemistä. Emme voi perheen kanssa mennä käytännössä mihinkään. Ja tietysti on sitä vahtimista, ettei kukaan tuo kotiin vatsatautia tai jotain muuta. Paljon on sairaalassa oloa, Riina kuvailee.

Aivan tavallinenkin flunssa vaatii Jamilan tapauksessa sairaalahoitoa.

– Jamillalla on pian syntymäpäivä. Siskoni kysyi, että mitä haluaisimme lahjaksi, ja olin ajatellut, että lahjakortti olisi kiva, kun vaatteet eivät enää oikein sovi. Että voisimme mennä shoppailemaan yhdessä vaatteita. Sitten tajusin, että emmehän me voi mennä mihinkään! Se on ehkä se kaikista eniten elämään vaikuttava asia. Ja sisaruksiin. Se rajoittaa todella paljon.

Sairaalan toimintaa ja tietotaitoa Riina kehuu. Jamillan hoitajat tekivät tytölle Antti Tuisku -aiheisen kortinkin – sen, joka esiintyy suosiota keränneessä Facebook-päivityksessä.

– Kyllä siitä kuvastakin välittyy, että Jamilla oli todella onnellinen siitä. Kortti piti heti kotona kehystää. Siellä se on sängyn päädyssä valvomassa unta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja