Ahlbergin luomupuutarha viljelee harvinaisuuksia

Ahlbergin luomupuutarhassa Sipoossa kasvaa joukko harvinaislaatuisia vihanneksia. Tärkeimmät niistä ovat italialaista alkuperää oleva voimakasarominen salaattikasvi villirucola sekä erilaiset tuoreyrtit kuten basilika, korianteri ja kirveli. Puutarhurit Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall viljelevät pienimuotoisemmin esimerkiksi koristekäyttöön sopivaa salaattikasvia punaruotista mangoldia, ja uutuutena he ovat tänä vuonna ottaneet viljeltäväkseen myös syötävät kukat orvokin, krassin ja ruiskukan.

Kipinän harvinaisempien vihannesten viljelemiseen hortonomi Kaijus Ahlberg kertoo saaneensa jo sukuperintönä isältään, joka 1980-luvulla aloitti yrttien viljelemisen, kun ne vasta tulivat suomalaisten ruokapöytiin. Erikoisvihannesten viljelyä hän pitää mielenkiintoisena, koska valmiita viljelymalleja ei ole. Monet harvinaisemmista vihanneksista ovat myös haastavia viljeltäviä, esimerkiksi basilikaa Ahlberg kuvaa hyvin vaativaksi kasviksi. Viime vuodesta lähtien Ahlbergin puutarhan kaikki tuotteet ovat olleet luomua.

Suurkeittiöt pyytävät erikoiskasveja

Aloitteen yksittäisten lajikkeiden viljelemiseen puutarha saa usein asiakkaalta. Esimerkiksi villirucolaa pyydettiin suurkeittiöistä, joille kasvin suomalaisversio eli sinappikaali ei kelvannut. Ahlbergin mukaan rucolaa käytetään nykyisin lähes kaikissa ravintoloissa ja monissa suurkeittiöissä. Sitä myydään suuret määrät myös gastronomisesti valveutuneille kuluttajille esimerkiksi kauppahalleissa ja Stocmannin herkkuosastolla.

Kaijus Ahlberg kertoo, että harvinaisuuksia viljeltäessä tuotevalikoima elää paljon ja markkinat määräävät mitä milloinkin viljellään. Tuotteelle pitää heti löytyä kysyntä ja kannattavuus, ja siksi mitä tahansa trendiuutuuttakaan ei voi noin vain kylvää peltoon tai kasvihuoneeseen. Ahlbergin puutarhassakin tuotevalikoima on vaihdellut, ja esimerkiksi rucolaa ryhdyttiin viljelemään toden teolla vasta kolme vuotta sitten.

Tuoreus on suurin kilpailuetu

Tuontikasvikset ovat myös Ahlbergin puutarhan suurin kilpailija. - Hintojen on pysyttävä aisoissa, jotta kilpailukyky säilyy, Kaijus Ahlberg kertoo. Kotimaisten erikoisvihannesten suurimmaksi kilpailueduksi hän nimeää kuitenkin tuoreuden ja korkean laadun. Parhaimmillaan puutarha saa tilauksen puolilta päivin ja lähetys lähtee jo samana iltana vastaanottajalle. - Etenkin yrttien kohdalla tuoreus on elintärkeää, sillä viikon säilytyksen jälkeen ne ovat jo kompostikamaa, Ahlberg kertoo. Ulkomailta ei päiväntuoreita yrttejä saada.

Suomalainen vuodenaikojen vaihtelu antaa oman leimansa kilpailuun, sillä täältä tuotteita saadaan vain kesällä. Esimerkiksi Israelissa, josta Suomeen tuodaan paljon erikoisvihanneksia, tilanne on päinvastainen. - Tuontia sieltä on enimmäkseen talvella, sillä Israelissa on niin paha kuivuusongelma, että kesällä ei kasteluun ole varaa, Ahlberg toteaa.

Puutarhansa tulevaisuuteen Kaijus Ahlberg suhtautuu valoisasti. Takana olevan kymmenen viljelyvuoden aikana toiminta on jo mukavasti vakiintunut, samoin markkinat alkavat olla vakaat, ja tuotteiden menekkiäkin pystyy jo melko tarkasti ennakoimaan. Ahlbergin puutarhalla on viljeltyä pinta-alaa kasvihuoneissa 1300 neliömetriä ja 1000 neliömetrin laajennus on suunnitteilla. Puutarhan 2,4 avomaahehtaarista 0,5 hehtaarilla kasvaa yrttitarhaa, 0,7 hehtaarilla kotoisen tuttua raparperia ja loppuosa pinta-alasta on kesannolla.

(Finfood)

Lisätietoja: Puutarhatoimisto Ahlberg Oy, hortonomi Kaijus Ahlberg, puh. (09) 877 9087, 050 3411911

Lue myös:

    Uusimmat