Ahdistaako ikääntyminen? Asennemuutos voi tutkimuksen mukaan pelastaa muistiongelmilta

KATSO MYÖS VIDEO: Muistisairaus vai arkipäivän ylikuormitusta? Milloin pitää huolestua?

Positiivinen ajattelu ikääntymistä kohtaan voi hidastaa kognitiivisten kykyjen laskua vanhuksilla, kertoo tuore tutkimus.

Yalen yliopiston tutkimus tutki ikääntyneiden toipumista lievästä kognitiivisesta heikkenemisestä ja sai selville, että heillä, joilla oli positiivisia uskomuksia ikääntymisestä, oli parempi mahdollisuus toipua kuin heillä, joilla positiivisia uskomuksia ei ollut.

Ihmisen asenteella voi siis olla vaikutusta muistiin ja ajatteluun, kertoo New York Post.

Lievällä kognitiivisella heikkenemisellä (MCI) tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisellä on muistioire tai muita tiedonkäsittelyyn liittyviä oireita, mutta jokapäiväisistä tehtävistä selviytyminen ei ole vielä juurikaan vaikeutunut, kerrotaan Käypä hoito -sivustolla. Myöskään minkään muistisairauden diagnoosin kriteerit eivät vielä täyty.

– Tietääksemme tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa selvitettiin kulttuurisidonnaisia positiivisia uskomuksia liittyen ikään ja miten ne vaikuttavat palautumiseen lievästä kognitiivisesta heikkenemisestä, kertovat tutkimuksen kirjoittajat Becca Levy ja Martin Slade.

JAMA Open Network -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin kansallisen Terveys ja eläke -tutkimuksen (Health and Retirement Study) keräämää dataa 65-vuotiaista ja sitä vanhemmista potilaista.

Potilaille suoritettiin kokeita, joissa keskityttiin lievään kognitiiviseen heikkenemiseen ja myönteisiin ikäuskomuksiin.

Yli 17 000 koehenkilöä vastasi kokeessa ikää koskeviin väittämiin joko samaa mieltä tai eri mieltä vastauksin. Väittämät olivat esimerkiksi seuraavanlaisia: Mitä vanhemmaksi tulen, sen hyödyttömämmäksi tunnen itseni. Vastausten perusteella tutkijat analysoivat osallistujien asennetta ikääntymistä kohtaan.

Positiiviset uskomukset auttoivat

Ne osallistujat, joilla oli myönteisiä uskomuksia ikääntymisestä, selvisivät yli 30 prosenttia todennäköisemmin lievästä kognitiivisesta heikkenemisestä. Lisäksi heidän toipumisensa oli nopeampaa kuin niiden osallistujien, joilla oli negatiivisia uskomuksia ikääntymiseen liittyen.

Toipumisen todennäköisyyden ja nopeuden ei todettu olevan riippuvaisia siitä, kuinka vakavaa kognitiivinen heikkeneminen oli ollut.

Itse asiassa heillä, joilla oli enemmän positiivisia ajatuksia ikääntymisprosessista, löytyi vähemmän kognitiivista heikkenemistä. Heillä oli myös pienempi mahdollisuus lievään kognitiiviseen heikkenemiseen seuraavan kahdentoista vuoden aikana.

Tutkimuksen kirjoittajat ehdottavat, että ikään perustuvat interventiot yksilöllisellä ja yhteiskunnallisella tasolla voisivat rohkaista useampia ihmisiä ajattelemaan positiivisesti ikääntymisestä ja siten vaikuttamaan kognitiivisen heikkenemiseen myöhemmässä elämässä.

Katso myös: Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia

Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia 8:31
Valtioneuvos Riitta Uosukainen huomasi miehensä käytöksen muuttuneen. Pian he saivat selville, että mies sairasti alzheimerin tautia. Viiden Jälkeen haastatteli Riitta Uosukaista.

Lue myös:

    Uusimmat