Mainos

Agatha Christien syntymästä 125 vuotta - suosio jatkuu edelleen

Kirjailija Agatha Christien syntymästä on tänään kulunut 125 vuotta. Murhakuningattaren kirjoja on myyty yhteensä arviolta 2 miljardia kappaletta ja niitä on käännetty yli 100 kielelle.

Britannian etelärannikolla Darthmouthin lähellä sijaitsee Greenway, Agatha Christien kesähuvila, joka toimii nykyään museona.

– Tämä on rikoskirjailija Agatha Christien rakastettu lomahuvila, joka sijaitsee Dart-joen rannalla. Agathan mielestä tämä oli maailman ihastuttavin paikka, kertoo huvilaa esittelevä Belinda Smith, museosta huolehtivan National Trustin johtaja.

Aviomies nukahti kesken tarinan

Kesäkoti on täynnä muistoja kirjailijasta. Christie vetäytyi usein huvilalleen kirjoittamaan. Tarinan mukaan perhe kerääntyi päivällisen jälkeen salonkiin kuuntelemaan, kun kirjailija luki tuoreimmat juonen käänteet tekeillä olevasta teoksesta.

– Kerrotaan, että Max Mallowan, hänen aviomiehensä ja arkeologi, nukahti aina kesken tarinan. Hän heräsi, kun tarina päättyi ja tiesi silti aina, kuka on murhaaja. Se mahtoi harmittaa kirjailijaa, arvelee Smith.

Christie tunsi myrkyt

Ruokailuhuoneessa on esillä kirjailijan muistikirja ja myrkkyjä käsitteleviä tietokirjoja. Kirjailijan arvellaan kiinnostuneen myrkyistä, kun hän työskenteli sairaalan lääkevarastossa ensimmäisen maailmansodan aikana.

– Hän oli hyvin huolellinen ennenkuin myrkyt päätyivät kirjoihin. Hän halusi varmistaa, että kuvasi niiden vaikutukset tarkasti ja täsmällisesti, kertoo kirjailijan tyttärenpoika Mathew Prichard.

Toki kesähuvila on myös ikuistettu romaaniin. Kuolleen miehen huvimaja - teoksen ensimmäinen murha tapahtuu Greenwayn venevajassa.

Käännetty yli 100 kielelle

Kirjailijan teoksia on käännetty yli sadalle eri kielelle eikä suosio näytä hiipumisen merkkejä.

– Odotamme kansainvälisesti noin miljoonan kirjan myyntiä vuodessa. Se on aika paljon ottaen huomioon, että kirjailija kuoli jo 40 vuotta sitten, toteaa Harper Collinsin kustannusjohtaja David Brawn.

Agatha Christie on kirjoittanut 66 romaania ja 14 novellia.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.