Afganistanilainen poikien raiskausperinne järkyttää – USA vaatii sotilasjoukoilta toimia

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja Duncan Hunter vaatii, että Yhdysvaltain sotilasjoukkojen on puututtava Afganistanissa tapahtuvaan poikien raiskaamiseen liittyvään perinteeseen.

Vaatimuksen taustalla on uutistoimisto AFP:n aiemmin julkaisema raportti, jossa kerrottiin Taleban-joukkojen hyödyntävän perinnettä, jotta se saisi ujutettua tietolähteitä paikallisiin poliisivoimiin.

Kyseinen pedofiilinen tapa on syvään juurtunut Afganistanissa. Perinnettä kutsutaan nimellä "bacha bazi", joka tarkoittaa sananmukaisesti "leikkiä poikien kanssa". Nykyisin sillä tarkoitetaan kaikenlaista lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö vastasi viime viikolla, että sen mielestä lapsiraiskauksiin syyllistyneet pitää saattaa vastuuseen teoistaan. Vastauksessa sanottiin lisäksi, että Yhdysvaltain Afganistanin joukkojen komentaja, kenraali John Nicholson on vahvistanut, että jos amerikkalaisjoukot huomaavat afganistanilaisten liittolaissotilaittensa osallistuneen poikien raiskaukseen, niistä on ilmoitettava asianomaiselle afganistanilaiselle viranomaiselle.

Lainsäätäjät uhkaavat avun lopettamisella

Kongressiedustaja Duncan Hunterin mielestä vastaus on epätyydyttävä.

– Vähintäänkin Yhdysvaltain hallituksen pitäisi ilmoittaa, että lasten raiskaamista ei sallita, Hunter sanoo. 

Joukko yhdysvaltalaisia kansanedustajia pyysi SIGAR-nimistä järjestöä (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction) tutkimaan väitteet afganistanilaisjoukkojen keskuudessa tapahtuvasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta toiminnasta. Selvitys on edelleen kesken. 

Aiemmin amerikkalaismediassa kerrottiin, että bacha bazi –toimintaan puuttuneet amerikkalaissotilaat olivat joutuneet kurinpidollisten toimien kohteeksi. Lainsäätäjät muistuttavat Leahy-laista, joka kieltää Yhdysvaltain avun ulkomaisille sotilasjoukoille, jos näiden havaitaan olevan osallisia julmiin ihmisoikeusrikkeisiin.

Leahy-laki on saanut nimensä senaattori Patrick Leahylta, jonka aloitteesta laki luotiin. Nyt Leahy kommentoi, että puolustusministeriö ei pitänyt raiskausasiaa tarpeeksi tärkeänä ennen kuin siitä alettiin kertoa lehdistössä. Leahyn mukaan kaikki, jotka ovat osallisina lasten hyväksikäyttöön, pitäisi saattaa syytteeseen.

Afganistanin avustamista pohtivat maat kokoontuvat Brysselissä lokakuussa. Afganistan on hyvin riippuvainen ulkomaisesta avusta.

– Jos tätä lakia ei panna riittävästi täytäntöön, kyseessä on merkittävä ongelma. Olemme antaneet Afganistanille miljardeja dollareita ja kouluttaneet heidän turvallisuusjoukkojaan, Leahy kommentoi.

Poikien raiskaaminen on ikivanha perinne

Bacha bazi -perinne on ikivanha ja siitä on kerrottu kirjallisuudessa jo pitkään. Suuremman yleisön tietoisuuteen perinne tuli vuonna 2010, kun aiheesta tehtiin dokumenttielokuva The Dancing boys of Afganistan.

Suomessakin julkaistussa Leijapoika-kirjassa päähenkilön puoliveljenpoika pakotetaan tanssipojaksi ja seksiorjaksi Taleban-johtajalle. Johtaja oli nuorena raiskannut seksiorjaksi pakotetun pojan isän, kun tämä oli esiteini-iässä.

Bacha bazi -tavassa on yleistä, että raiskaajalla on vaikutusvaltaa. Hän on usein vanhempi, johtavassa asemassa oleva mies. Poika on puolestaan teini- tai esiteini-ikäinen, yleensä köyhästä perheestä lähtöisin. Foreign Policy -lehti kertoo, että pojat on joko ostettuja tai toisinaan siepattuja perheiltään.

Lehden mukaan bacha bazi on edelleen hyvin yleistä Afganistanissa. Tällaisten poikien pitämisestä oli ennen Taleban-hallintoa tullut vallan ja korkean sosiaalisen statuksen symboli. Taleban-hallinto ei hyväksynyt bacha bazia ja sen harjoittajat tuomittiin kuolemaan. Taleban-hallinnon loputtua vuonna 2001, bacha bazi -tapa yleistyi jälleen.

Poikia annetaan johtajille rahan toivossa

Foreign Policyn mukaan afganistanilaisperheet, joissa on paljon poikia, ovat toisinaan innokkaita antamaan poikansa "avustajaksi" sotilasjohtajalle tai virkamiehelle vaikka toiminnan seksuaalinen luonne on tiedossa. Perheet haluavat poikansa luovuttamisella arvovaltaa ja rahaa.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 50 prosenttia afganistanilaisista niin sanotuilla heimoalueilla asuvista pashtuista ottaa itselleen poikarakastajia pedofiiliseen suhteeseen. Useimmat heistä ovat itse olleet vastaavassa tilanteessa lapsuudessaan ja tämän takia perinteen katkaiseminen on hyvin vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja