Mainos

Adulta huijasi miljoonia oppisopimuksilla

Kaikkia aikuiskoulutuskeskus Adultan viime ja toissa vuonna tekemiä oppisopimuksia epäillään laittomiksi. Tieto käy ilmi Opetushallituksen tarkastuskertomuksesta. Tapaus on myös Keskusrikospoliisin arvioitavana. MTV3:n uutisten haastattelema Teijo Ristola Keskusrikospoliisin Turun yksiköstä ei halua tarkemmin eritellä, missä vaiheessa tutkimuksissa mennään.

- Esitutkinta ei ole tässä vaiheessa julkinen. Tässä pitää ensin kuulla kaikkia osapuolia, Ristola sanoo.

Adultan oppisopimusasiakirjoissa oli lukuisia puutteita. Lisäksi Adulta oli esimerkiksi mitoittanut oppisopimusjaksot ylipitkiksi, minkä vuoksi se sai niille perusteetonta rahoitusta. Julkeimmillaan oppisopimuksia oli solmittu jopa Adultan omalle henkilöstölle ja koulutettava saattoi toimia itsensä työpaikkaohjaajana.

Valtaosa oppisopimuksia tehneistä opiskelijoista suoritti liiketalouden tai logistiikan perustutkintoa. Osalla heistä oli kuitenkin jo valmiiksi vastaava tai jopa korkeampikin tutkinto.

Oppisopimuksia tehtiin vuosina 2007-2008 tuhansia. Niistä maksetut 31 miljoonan euron valtionavut on tarkastuskertomuksen mukaan palautettava valtiolle. Opetushallitus uhkaa Adultaa myös oppisopimuskoulutuslupien peruuttamisella.

Adultan rahoitussotkuista kirjoittivat Aamulehti toissapäivänä ja Keski-Uusimaa tänään.

Keski-Uudenmaan kuntien omistaman aikuiskoulutuskeskuksen ei uskota selviytyvän takaisinperinnästä. Jo aiemmin opetusministeriö on vahvistanut 3,5 miljoonan euron väärinkäytökset ja takaisinperinnän vuosilta 2005-2006. Sen vuoksi Adulta ilmoitti keväällä irtisanovansa 40 työntekijää. Adulta on myös valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Keskusrikospoliisi tutkii valtionapujen rahastusta törkeänä avustuspetoksena.

Adultan rehtori irtisanoutui rahoitussotkun vuoksi helmikuussa.

Ministeriö tutkii koko logistiikkakoulutuksen

Oppisopimuskeplotteluja on tehty muissakin oppilaitoksissa. Vastaava tarkastus on tehty jo eri puolilla Suomea toimivasta Jalasjärven aikuiskoulutuskeskuksesta, jolta valtio karhuaa nyt takaisin vajaan kahden miljoonan euron rahoitusta vuosilta 2005-2006.

Myös liiketalouden ja hallinnon alalle keskittyneen MJK-koulutuskeskuksen rahoitusepäselvyyksiä tutkitaan. Sen kohdalla kyse on kuitenkin pienemmistä summista.

Lisäksi opetusministeriö valmistelee erillistä selvitystä logistiikan alan koulutuksen rahoituskuvioista. Tutkimuksen on määrä valmistua alkusyksystä.

Kolmevuotista perustutkintoa tekevästä oppisopimusopiskelijasta oppilaitos voi saada valtiolta jopa 20000 euroa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.