Äänieristyksestä

Asun luhtitalossa, jossa on kuulemani mukaan jätetty liian vähän ilmatilaa kahden kerroksen väliin. Elän elämääni kuuntelemalla yläkerrassa asuvien askellusta päivästä toiseen. Mikä olisi paras eriste ennen kuin asennan toisen katon? ja tietysti miten saisin sen askellusmelun päättyväksi. Surukseni yläkerran naapurini on vielä "jalkavammainen" ja omistaa asunnossaan parkettilattian, joten melua riittää aamusta iltaan. Auta mua, miten saa rauhallisen elämäni takaisin ja millaisilla kustannuksilla.........

Et kerro mistä aineesta huoneistojen välinen välipohja on tehty, mutta ylipäätään ääneneristysasiat ovat erittäin hankalia ratkaistavia. Väittäisin, että puuttumalla melun aiheuttajaan saadaan paljon helpommin ja edullisemmin hyviä tuloksia aikaan häiriöäänten hävittämiseksi.

Jos et saa naapuriltasi kenkiä pois jalasta, olisi helpointa poistattaa naapurisi parketti ja asentaa lattiabetonin tai puurakenteisessa välipohjassa lattialevyn päälle n. 30 mm paksu kova mineraalivillakerros, sen päälle uivana ympäripontattu lastulevy ja sen päälle parketti, mutta eihän naapurisi tähän suostu kuitenkaan.

Omalle puolellesi voit tehdä eristyksen niin ikään mineraalivillalla ja asentaa esimerkiksi Gyprocin äänieristysrangoilla kattoosi vaikkapa tuplagyproc-levytyksen. Kopina yläkerrasta huoneistoosi saattaa tulla myös seinäpintoja pitkin johtumalla, joten mitään yksiselitteistä vastausta ongelmaasi ei voi asiaa tutkimatta antaa.

Ennen suurempia toimenpiteitä kannattaisi ottaa yhteyttä ääniteknisiin asioihin peretyneeseen suunnittelijaan. Tietysti on olemassa ääneneristysnormit joiden mukaan eri huoneistojen välisten seinien ilmaääneneristyskyky on oltava 55 db tai suurempi ja eri asuntojen välisten välipohjien askelääneneristysluvun muistaakseni 52-53 db tai vähemmän.

Jos nämä arvot eivät täyty, on kyseessä virhe, josta vastuu kuuluu jollekin muulle kuin sinulle. Kotitalosi ikä huomioiden joko rakennuttajalle, as.oy:lle tai vuokranantajalle, riippuen mikä on asumismuotosi. Kannattaisiko kysyä äänimittausta kotitalosi asioita hoitavalta ihmiseltä?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja