Äänestys odotettua vilkkaampaa Venäjällä

Venäjän johdon toive ahkerasta äänestämisestä näyttää toteutuvan: Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Tshurovin mukaan äänestysvilkkaus on nousemassa varsin korkeaksi.

- Lähes kaikilla alueilla äänestysvilkkaus on ollut suurempaa kuin duuman vaaleissa, Tshurov toteaa lausunnossaan. Joulukuisissa duuman vaaleissa äänestysinto oli reilut 63 prosenttia.

Ennen vaaleja useat politiikan tutkijat arvelivat, että äänestysvilkkauden pitäisi nousta duuman vaaleja suuremmaksi eli yli 64 prosenttiin. Viralliseksi tavoitteeksi on asetettu 70 prosenttia.

Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov ehti jo vakuuttaa uutistoimisto Reutersille, että Tshetshenian äänestysprosentiksi tulee tasan sata.

- Ei ole salaisuus, että kannatan Medvedeviä. Uskon, että äänestysprosentti tulee tänään olemaan sata. Minun perheeni ja koko Tshetshenian kansa ovat hänen puolellaan, Kadyrov sanoi.

Duuman vaaleissa Tshetshenian äänestysprosentiksi tuli reilut 99, ja annetuista äänistä 99,4 prosenttia meni Yhtenäiselle Venäjälle.

Moskovan vaalihuoneistoissa rauhallista

Viranomaisten toiveikkaista lausunnoista huolimatta ainakin alkuilta näytti useilla äänestyspaikoilla varsin rauhalliselta.

Sää ei ainakaan houkutellut äänestämään: Moskovassa äänestäjien piti uhmata lumisohjoa ja räntäsadetta.

- Lähinnä täällä on käynyt eläkeläisiä, kertoi moskovalaisen Tverskajan alueen äänestyspaikkaa valvova, nimettömänä pysyttelyt miliisi.

- Varmasti sääkin vaikuttaa, mutta ihmiset eivät taida muutenkaan olla kovin aktiivisia.

Illemmalla väkeä alkoi sentään tulla jo tiheämmin.

- Minä äänestin Zjuganovia, hän on ainoa todellinen vaihtoehto Yhtenäiselle Venäjälle, kertoi Brestskajan äänestyspaikalle saapunut parikymppinen Anna, todistaen samalla vääräksi yleisen käsityksen, jonka mukaan nuoret eivät kannattaisi kommunisteja.

-Minä äänestin Zhirinovskia. Halusin haastetta vaaleihin. Halusin äänestää siitäkin huolimatta, että voittajaksi on jo päätetty Medvedev. Jokainen täällä tajuaa sen, kertoi puolestaan kolmekymppinen moskovalaisrouva Gulnara.

Äänestyspaikalla saattoi kuitenkin nähdä julkkiksiakin.

- Tiedättehän Alla Pugatshovan, sen Euroviisuissakin olleen laulajan? Hän kävi täällä juuri äänestämässä, paljasti äänestyspisteen valvoja Aleksandr Paramonov.

Golos valitti rikkomuksista

Venäläisen Golos- kansalaisjärjestön mukaan vaaleissa oli pahoja puutteita.

Vaalitarkkailijoilta muun muassa kiellettiin pääsy useisiin vaalitoimistoihin ja ihmisiä pakotettiin äänestämään useilla alueilla. Golos on tarkkaillut vaaleja koko kampanjan ajan. Sillä on noin 2500 vapaaehtoista tarkkailijaa eri puolilla Venäjää.

Golosin jäseniä oli käännytetty mm. eteläiseltä Astrakhanin alueelta, huolimatta aiemmin annetusta luvasta tarkkailla vaaleja.

Pietarissa puolestaan pidätettiin Kansalaisen ääni -lehden reportteri, jota syytettiin journalistisen työn tekemisestä ilman työnantajan virallista valtuutusta. Kansalaisen ääni on osa Golos-järjestöä.

Samantapainen tilanne nähtiin järjestön mukaan myös Tseljabinskissa, jossa Golosin edustaja pidätettiin puuttuvien asiakirjojen takia - tosin vain puoleksi tunniksi. Tarkkailija sai myös määräyksen poistua äänestyspaikalta.

Pskovissa pidätettiin Toinen Venäjä -oppositiopuolueen edustaja. Järjestön mukaan hän oli pidätettäessä rauhallisesti jakamassa yksinvaltaa vastustavia lehtisiä.

(MTV3-STT)

Lue myös: (2.3.2008)

Lue myös:

    Uusimmat