Aamupalaksi tuoreita sämpylöitä

Itse leivotun leivän tuoksua on mahdoton vastustaa. Hyvä näin, koska uunituoreet sämpylät maistuvat ehdottomasti parhaalta! Kokeile Arjan helppoja ja terveellisiä sämpyläreseptejä.

Porkkanasämpyläpuustit

25-30 kpl

50 g hiivaa
½ l piimää (tai tuoremehua)
1-2 tl mineraalisuolaa
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta
noin 11 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
50 g pehmeää voita tai margariinia

Täyte:
1 rasia basilikalla maustettua tuorejuustoa
noin 3 porkkanaa raasteena
tuoretta basilikasilppua

Voiteluun:
Hunajavettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja leseet. Alusta sämpyläjauhoilla hyväksi taikinaksi, lisää alustuksen välillä pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä isoksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä levylle tuorejuustoa tasaisesti. Ripottele päälle porkkanaraastetta ja basilikasilppua. Kääri taikina rullalle ja leikkaa kolmioviipaleiksi kuten korvapuusteja tehtäessä. Painele puusteihin korvat.

Anna kohota hyvin uunipellillä leivinpaperin päällä. Voitele hunajavedellä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 min kauniin ruskeiksi.

Vinkki: Voit myös tehdä noin 3 cm:n levyisiä viipaleita rullasta ja laittaa ne kumolleen muffinivuokiin.

Terveelliset Kaurasämpyläsolmut

noin 25 kpl

8 dl vettä tai piimää
50 g hiivaa
7 dl kauraleseitä
noin ½ dl kuivattua sieni- tai kasvirouhetta tai yrttejä
2 rkl tummaa- tai fariinisokeria
2 tl Mineraalisuolaa
(1-2 rkl kuminaa)
50 g Öljyä
12 dl Hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää lese, haluamasi maustavat aineet, öljy sekä vähitellen jauhot. Alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonnut taikina pötköksi, paloittele se 25:een osaan. Leivo paloista 15-20 cm:n pituisia nauhoja ja solmi ne löysästi yksinkertaisiksi solmuiksi uunipellille kohoamaan. Voit laittaa nauhat myös sydämen muotoon, jolloin saat sydänsämpylöitä.

Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

Rahkasämpylät

Noin 20 kpl

4 dl appelsiini- tai porkkanamehua tai vettä
250 g maitorahkaa
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
noin 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia

Kuumenna neste melko kuumaksi. Sekoita siihen jääkaappikylmä rahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota siihen hiiva. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 minuutiksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa 10-12 min.

Kuminasämpyläruudut

24-30 kpl

50 g hiivaa
½ l vettä
1-2 tl suolaa
¾ dl siirappia
10 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
1 rkl kuminaa
50 g pehmeää voita tai margariinia

Päälle: kuminaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, kuminat ja alusta sämpyläjauhoilla löysäksi taikinaksi, lisää alustuksen välillä pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja levitä se siihen tasaiseksi levyksi. Anna kohota hyvin peitettynä esim. leivinpaperilla.

Jaa kohonnut taikinalevy jauhotetulla veitsellä tai taikinapyörällä 7 x 7 neliöiksi. Voitele vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle kuminaa. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat