Mainos

Aamulehti: Pneumokokkirokote ostettiin ilman varmuutta tuloksista

Kansalliseen rokoteohjelmaan ostettu pneumokokkirokote on osoittautumassa suhteettoman kalliiksi, kertoo Aamulehti. Lääkejätti GlaxoSmithKlinen kauppaaman kalliin rokotteen korkeaa hintaa perusteltiin sillä, että se on vähentänyt Yhdysvalloissa yli 65-vuotiaiden ihmisten kuolemia. Euroopassa vastaavia tuloksia ei kuitenkaan ole saatu.

- Vaikka rokote poistaisi kaikki lasten taudit, mutta se ei tehoaisi ikääntyneisiin, rokote ei olisi kustannustehokas, kertoo THL:n erikoistutkija Tuija Leino Aamulehdelle.

Rokotteet maksavat 9 miljoonaa euroa vuodessa ja nostavat kansallisen rokoteohjelman hinnan 25 miljoonaan. Aamulehden haastatteleman Leinon mukaan monet Euroopan maat ottivat rokotteen ohjelmiinsa sen jälkeen, kun Englanti otti sen.

Pneumokokki on lapsia ja vanhuksia vaivaava bakteeri. Se aiheuttaa muun muassa aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä ja välikorvantulehdusta. Rokotukset alkavat huomenna. Rokotusten on odotetaan vähentävän lasten keuhkokuumeita, korvatulehduksia ja tärykalvoputkituksia 10-30 prosenttia.

Globaali lääkejätti GSK on myös kohutun sikainfluenssarokotteen Pandemrixin valmistaja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.