Aamiainen ei olekaan päivän tärkein ateria? Suosittu villitys leviämässä työpaikoille

Brunssikulttuuri on viime vuosina rantautunut Suomeen ja leviää pikkuhiljaa viikonlopuista myös työpaikkojen arkeen.

Suomalaisten päähän on iskostettu ajatus, että aamiainen on päivän tärkein ateria ja sen tulee koostua vain terveellisistä ruoka-aineista, kuten puurosta. Viime vuosina Suomeen on kuitenkin rantautunut Amerikasta ja Britanniasta tuttu brunssikulttuuri. Viikonloppuaamiaisena tunnettuun brunssiin yhdistyvät ajatukset rennosta ja kiireettömästä yhdessäolosta sekä Välimeren maissa suositusta makeasta aamiaisesta.

– Brunssi on asettumassa osaksi suomalaista ruokakulttuuria. Siitä on tullut viikonloppujen pieni ylellisyys. Enää ei jaeta vinkkejä hotelliaamiaisista, vaan brunsseista, kertoo ruokaprofessori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Makeat herkut kuuluvat brunssiin

Suomalaiset eivät ole mieltäneet makeita herkkuja osaksi aamiaista, mutta brunssille ne kuuluvat lähes itsestäänselvyytenä. Paahtoleivän päälle sivellään marmeladia ja hilloja, mutta esimerkiksi ranskalaisista aamiaispöydistä tuttu makea pähkinäsuklaalevite ei ole valloittanut täkäläisiä makuhermoja. Sen sijaan suomalaiset suosivat raikkaampia tuorejuustoja.

– Tuorejuustot ovat jo vahvasti juurtuneet meidän ruokapöytiimme. Brunssilla myös kokeillaan herkemmin erilaisia uutuuksia, Mäkelä toteaa.

Suomalainen brunssipöytä ei ole suoraan tuontitavaraa munakokkeleineen ja croisantteineen, vaan siinä näkyy myös Suomen omat perinteet. Esimerkiksi karjalanpiirakka ei ole lainkaan harvinainen näky pyhäpäivän ruokapöydässä.

Työpaikoilla jo brunssikokouksia

Myös työpaikoilla on kokousten yhteydessä alettu tarjoilla brunsseja. Monesta sortista koostuvalla myöhäisellä aamupalalla halutaan tuoda palavereihin rentoutta ja kiireettömyyttä.

– Tällä halutaan korostaa, että kyseessä ei ole haudan vakava kokous, vaan asioita voidaan käsitellä leppoisastikin, Mäkelä pohtii.

Toimistolla brunssit harvemmin yltävät samaan kuin ravintoloiden runsaat pöydän antimet. Työpaikalla suositaankin helppoutta ja siisteyttä. Yleensä tarjolla on suppeampi valikoima vaihtoehtoja, kuten sämpylöitä, croissantteja, tuoreita vihanneksia ja jugurttia.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja