Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

2:25Maanantai on erityinen päivä lounaslistan suunnittelijalleKatso, miten lounaslistat laaditaan lounasravintoloissa.
Julkaistu 02.10.2025 10:29
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Muun muassa paneroidut ruoat ja pannacotta houkuttelevat työpaikkaruokailijoita.

Työssäkävijöitä on Suomessa noin 2,5 miljoonaa, ja heistä aika moni syö lounaan arkisin lounasravintolassa, eli asiakkaita riittää. Yksi lounasravintoloiden keskittymistä sijaitsee Vallilan kaupunginosassa Helsingissä. Alueella toimivan Sture 16 -ravintolan keittiöpäällikkö Melody Pressley kertoo kilpailun olevan kovaa. Hän suunnittelee listat yleensä noin viikkoa aiemmin.

– Maanantaisin meillä on usein vähän rasvaisempia ja paneroituja ruokia. Ollaan huomattu, että niitä menee maanantaisin enemmän. Onkohan se viikonloppu sitten, mikä vaikuttaa, Pressley pohtii.

Lue myös: Maanantai on kouluruokailussa poikkeuksellinen päivä

Tukullakin on valtaa

Yksi olennaisesti lounastarjontaan vaikuttava taho on tukku, joka myy ravintoloille tuotteita suurissa erissä. 

Myyntipäällikkö Jarmo Salonen Wihuri Metro-tukusta kertoo tukun tarjoavan ravintoloille säännöllisesti vinkkejä lounastuotteista. Syksyllä buffeteihin vaikuttaa sadonkorjuu.

– Meillä on viikkohintalistoja esimerkiksi hedelmissä ja vihanneksissa. Siinä pyritään nostamaan kausiluonteisuutta esiin, Salonen sanoo.

Myös tukku määrittää lounasravintoloien tarjonnan. Juttu jatkuu videon alla. 

2:11Tukku määrittää lounasravintoloiden tarjonnanVideolla kerrotaan, miten tukut vaikuttavat lounastarjontaan.

Unelmien lounaslista

Helsinkiläisessä lounasravintolassa vieraillut Kai Kekkonen kertoo unelmiensa lounaslistan olevan monipuolinen.

– Olisi hyvä olla kasvisvaihtoehto ja hyvä salaattipuoli. Kanaa voisi olla ja lihaa myös. Pääasia on, että olisi monipuolinen tarjonta. Voi sitten ottaa ruokaa fiiliksen mukaan, Kekkonen sanoo.

Viiden jälkeen -ohjelmalle lounasmieltymyksistään kertonut Jussi Salmi paljastaa tietyn jälkiruoan olevan hänelle tuote, jolla hänet saa aina asiakkaakseen.

– Pannacotta.

Lue myös: Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka vetää sanattomaksi

Katso myös: Millä perusteella lounastajat valitsevat ravintolan?

2:48Millä perusteella lounastajat valitsevat ravintolan?Lounasravintolan valitsemiseen vaikuttavat monet eri seikat.

Lisää aiheesta:

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaLounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanNäitä valmisruokia suomalaiset nyt himoitsevat – K-kauppoihin lävähtää ennennäkemätön uutuus"Monelle kokille iltatyö ei oikeasti sovellu, mutta vaihtoehtoja ei ole" – huippukokki Matti Jämsen yllättää avaamalla lounasravintolaketjun "Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkejaSuomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"
RuokaLounasRavintolatIlmiötViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:47
    Kasvikset

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä

  • Eilen13:24
    Ilmiöt

    Oulussa syötiin vanukasta haarukalla

  • Eilen10:03
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka vetää sanattomaksi

  • ti17:14
    Halpa vs. kallis

    Halvimpien margariinien makutestissä selvä voittaja: "Heittämällä paras"

  • ti10:22
    Suklaa

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos