A. Tillanderin asiantuntija: Pinkki timantti värinsä takia maailman ykkönen

Jalokiviliike A. Tillanderin toimitusjohtaja pitää Honkongissa myytyä Martian Pink -timanttia ainutlaatuisena jalokivenä.

Toimitusjohtaja ja jalokiviasiantuntija Ilse Gröndahl-Ahlqvist sanoo MTV3:n uutisille, että Marsin Pinkki on juuri värinsä intensiivisyyden ja syvyyden puolesta jopa maailman hienoin.

– Tässä vaaleanpunaisessa timantissa on erikoista koko ja sen väri. Pinkit timantit ovat muutenkin erittäin harvinaisia, asiantuntija sanoo.

Gröndahl-Ahlqvistin mukaan värittömyyden lisäksi halutuimmat timanttien värit ovat pinkki ja vaaleansininen.

Asiantuntija kertoo, että timantin väriin vaikuttavat kiderakenteen kemiallinen koostumus ja kasvuolosuhteet. Pinkissä olosuhteet ovat muuttuneet kesken kasvun toisenlaiseksi. Se ei sisällä lainkaan typpeä. Typpi tekee timantin keltaiseksi.

Suomessakin pinkkejä

A. Tillanderin toimitusjohtajan mukaan Suomessakin on myynnissä vaaleanpunaisia timantteja, mutta ei tällaisessa koossa. Martian Pink on kooltaan 12 karaatia.

- Suurin vaaleanpunainen kivi, mitä Suomessa on viime vuosina myyty oli 0,40 karaattia. Sekin oli arvoltaan huikea.

Jos haluaa ostaa Suomessa vaaleanpunaisella timantilla varustetun korun, saa maksaa kunnon hinnan.

– Puhutaan muutamasta tuhannesta ylöspäin. Kun koko kasvaa ja väri syvenee, hinta nousee huimasti. Timantin hinta arvioidaan aina kivikohtaisesti. Esimerkiksi 0,5 karaatin hinta voi olla kymmenistä tuhansista jopa satoihin tuhansiin.

Erilaisten värien joukossa esiintyy myös mustia kiviä. Suomessakin on pieniä mustia kiviä. Suosituin musta timantti on asiantuntijan mukaan Black Orlov.

– Musta väri tulee tietynlaisista sulkeumista. Kivi on usein hyvin tumman vihreä, mutta se näkyy mustana.

Timanteissa piilee koko elämä

Timantit louhitaan maasta ensin luonnollisesti raakakivinä, joista saadaan erilaisilla hionnoilla vitriineissä ja koruissa säihkyviä koruja.

– Hionnassa on tiettyjä kiteiden lainalaisuuksia, joita täytyy noudattaa. Värit saattavat olla kerroksellisia. Saattaa olla, että parasta väriä ei saa aina helposti näkyviin. Oikeastaan koskaan ei pysty heti sanomaan, millainen väri kivessä tulee lopullisesti olemaan, jalokiviasiantuntija valottaa.

Ilse Gröndahl-Ahlqvistin mukaan isoimpien kivien kulmia, hiontatyylejä ja mahdollisuuksia voidaan ensin tutkia jopa vuosia, että saataisiin paras esiin.

– Timantissa valo kulkee kivessä sisällä ja heijastuu ulospäin. On tärkeintä, että valo saadaan kulkemaan ja ulos timantista. Ennen hiomista on päätettävä, mitä halutaan. Painoa, säihkyvyyttä vai esimerkiksi värien korostusta.

– Timantti ei ole pelkästään tuote, jota myydään tiskistä. Niiden maailma on erittäin mielenkiintoinen erilaisten osa-alueiden kautta. Maailma syntyi 4,5 miljardia vuotta sitten, niin myös timantit.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja