9.5.2004 Pieni rivitalopiha herää ruususen unesta

Hoidotta jääneen rivitalopuutarhan istutusalueet raivataan ja uudistetaan, istutusalue rajataan ja nostetaan vanhasta pinnasta n. 20 cm "puunauhalla".Istutuksissa käytetään uusien taimien lisäksi jo olemassa olevia kasveja.Istutusalueen yhteyteen tehdään myös paikka asunnon emännän tekemillepatsaille.

Talon kahta kissaa varten asennetaan verkot aidan avonaisiin kohtiin ja jotta piha ei tulisi näyttämään häkiltä, maahan tullaan istuttamaan köynnöksiä, jotka ohjataan verkolle.

Puureunus (kukkapenkin reunusnauha)

Puureunus on todella helppo asentaa yksinkin. Maata kaivetaan sen verran, että se pysyy tukevasti paikallaan. Myös istutusalueelle tuleva multa tukee sitä. Nauhamaista reunusta on saatavilla eri korkuisena. ja kaivamalla syvemmälle sen yläreuna saadaan sopivalle korkeudelle. Koska materiaali on puuta, se voidaan sävyttää mieleiseksi.

Koristekivipäällyste

Markkinoille on tullut ilahduttavasti erivärisiä koristekiviä, joilla voidaan luoda kontrastia istutusalueille ja muille paikoille, joihin halutaan elävyyttä pintaan. Valkoista kiveä kannattaa kuitenkin käyttää maltillisesti, koska meidän ympäristössämme se voi olla liian räikeä.

Alueelle johon koristekiviä halutaan laitetaan ensin suodatinkangas, etteivät koristekivet sekoitu maaperään. Suodatinkangas estää myös maahan jääneiden rikkakasvien kasvun. Kasvien istutusta varten kankaaseen tehdään istutuskohtaan ristikkäiset viillot ja kaivetaan kuoppa siihen.

Koristekiveä levitetään suodatinkankaan päälle noin 5-10 cm paksu kerros. Koristekivellä päällystettyä istutusaluetta ei voi haravoida kunnolla: syksyn pudonneet lehdet sekoittuvat haravoidessa kivien sekaan. Hoidoltaan helpoin kumppani sellaiselle pinnalle ovat havut. Jos kiveä käytetään lehtipensaiden ja puiden läheisyydessä, varisseet lehdet puhalletaan pois lehtipuhaltimella.

Alueelle laitettiin koristeeksi myös emännän tekemä patsas mietiskelevästä kissasta. Patsaan pylväsmäinen jalusta sijoitettiin tukevasti tasaiselle, alustaan tiiviisti asetetulle vuolukivilaatalle.

Kasvien halkaisu

Useimmat perennat vaativat jakamisen noin kolmen viiden vuoden välein. On kuitenkin sellaisiakin perennoja - kuunliljat, pionit, kultatyräkki, varjoyrtti ja tarhakylmänkukka - jotka eivät pidä jakamisesta vaan niille on annettava kasvurauha.

Vaikka kuunlilja ei pidäkään jakamisesta eikä siirtämisestä, vanha, suurijuurinen ja ahtaasti kasvava kuunlilja on nyt jaettava, jotta kasvustosta saadaan ilmavampi ja paremmin voiva.

Kun kasveja siirretään ja jaetaan on koko operaation ajan huolehdittava siitä, että kasvien juuristot eivät pääse kuivumaan. Sellaiset kasvit, jotka eivät siedä jakamista siirretään uudelle paikalle mahdollisimman suuren multapaakun kera. Kastelu on tärkeää kasvien istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen.

Havujen istutus ja hoito

Havut istutetaan samaan syvyyteen missä ne ovat kasvaneet taimistolla. Kevättalvella aurinkoisille paikoille istutetut taimet suojataan auringolta harsolla tai säkkikankaalla. Suoja pidetään taimien päällä kunnes maa on sula ja kasvi pystyy jälleen ottamaan vettä juurillaan. Kevätsuojaus tehdään vuosittain niin kauan kunnes taimet ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa - yleensä noin neljä ensimmäistä kevättä.

Havupuita ja -pensaita ei yleensä leikata, vioittuneet versot kuitenkin poistetaan. Juuripaakun ympärillä oleva kangasverkko jätetään paikoilleen. Taimen tyvellä olevat verkon solmut avataan kunnolla, kuitenkin vasta kun kasvi on jo istutuskuopassa. Varo juuripaakun rikkoontumista!

Kustannukset

kasvit:

 • 1 x keltareunakuunlilja
 • 5 x saksankurjenmiekka
 • 5 x jättipoimulehti
 • 5 x mirrinminttu
 • 5 x siperianunikko
 • 1 x timanttituija
 • 4 x säleikkövilliviini
 • 1 x rohtokataja
 • 1 x kääpiövuorimänty

 • kasvit yhteensä noin 190 euroa
 • koristepylväs 115 e (Piha-Center Oy, Porvoo)
 • Kukkapenkinreunusnauha (Bauhaus, Vantaa)
 • 6x20 cm, 2 m rll / 4.75e
 • 6x30 cm, 2 m rll/ 6.80e
 • ohjelmassa käytettiin 16 m, 6x30 cm, 54.40 e
 • Koristesora Kekkilä 25 kg säkki noin 10 e
 • ohjelmassa käytettiin noin 150 kg 60 e

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 9.5.2004. Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja