9.1.2003 Täytetyt perunat 2:lle ja puolukkaunelma

2 uuniperunaa
2 viipaletta kinkkua, kalkkunaleikkelettä tms
1-2 pienehköä tomaattia
4-6 viipaletta kevytjuustoa tai noin 100 g mozzarellaa
mustapippuria
pizzamaustetta tai oreganoa, basilikaa ja/rosmariinia
1-2 tl öljyä

1. Pese perunat huolellisesti ja pistele niihin reikiä haarukalla. Kypsennä 8-10 minuuttia mikrouunissa. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, koska uunit ja perunat vaihtelevat. Kokeile kypsyyttä välillä.
2. Kytke uunin grilli päälle tai sen asemesta lämpötilaksi 250 astetta.
3. Leikkaa tomaateista 6 viipaleita. Kanttipalat voit käyttää myöhemmin esim. salaattiin. Leikkaa myös mozzarellapallot 6 paksuhkoksi viipaleeksi tai pienet pallot kahteen osaan. Jaa kinkkuviipaleet kolmeen osaan.
4. Ota perunat mikrouunista. Leikkaa perunoihin kolme syvää viiltoa ja sujauta niihin kuhunkin juustoa, kinkkua ja tomaattia sekä yrttimausteita. Nosta perunat uuniritlälle tai -pannulle folion päälle.
5. Jauha myllystä päälle mustapippuria ja liruta pinnalle vähän öljyä.
6. Grillaa 4-5 minuuttia uunin yläosassa. Tai jos mikrossasi on grilli, käytä sitä. Tarjoa heti hyvän leivän kera.

Puolukkaunelma (4:lle)

3 valkuaista
1 dl sokeria
n. 2 dl jäisiä puolukoita
2 tl fariinisokeria
4 joulupiparia (muruja)

1. Tipauta fariinisokeri pinnoitetulle pannulle ja lisää jäiset puolukat ja kuumenna hetki ravistellen. Kaada toiseen astian odottamaan.
2. Erota valkuaiset ja keltuaiset toisistaan jokainen varmuuden vuoksi erikseen ensin lasiin. Valkuaiskulhon tulee olla täysin puhdas ja rasvaton, eikä valkuaisten joukossa saa olla yhtään keltuaista, jotta vaahto onnistuu. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vatkaten vaahtoon ja jatka vielä vatkaamista, jotta saat kiinteän vaahdon.
3. Sipaise piirakkavuoan pohja öljyllä. Nosta 1/3 vaahdosta vuokaan ruokalusikan kuperalla puolella levittäen. Vaahdon ei tarvitse ulottua koko alueelle. Ripotte vaahdon päälle piparinmurut ja palat sekä puolukat ja levitä loput vaahdosta pinnalle.
4. Kypsennä 200 asteessa uunin alaosassa noin 10 minuuttia. Tarjoa heti.

Kuorrutusmarengissa vatkaaminen ei ole niin tärkeää kuin kuivia marenkipalloja tms. tehdessä. Jotta lopputulos on onnistununut sokeria pitää olla enemmän, suositus on 2 valkuaiselle 115 g eli noin 1 1/3 dl. Kypsennä marenkipallot 100 asteessa 1-3 tuntia tai 60 asteessa 5 tuntia tai pidempään, kunnes marengit ovat kuivia. Alhainen lämpötila uunissa pysyy kun luukku on vähän raollaan lusikan avulla. Pavlovan marenkikakussa taas käytetään tilkka viinietikkaa pitämään marenkirengas kuohkeana ja kiinteänä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat