Mainos

89-vuotias Urkki äänestää, vaikka ei tiedä, ehtiikö nähdä päätöksensä vaikutuksia – "Pidän vaalipäivää juhlavana päivänä"

2:01
Videolla Kampin palvelukeskuksen asukkaiden ajatuksia vaaleista ja siitä, miten kampanjointi on muuttunut vuosikymmenien saatossa

Helsingissä Kampin palvelukeskuksessa keskustellaan välillä niin innostuneina, että äänentasoja on pyydetty alentamaan.

Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä "Urkki" kertoo, että maanviljelijän poikana oli selvää, mitä puoluetta pitää äänestää.

– Isä sanoi, että oikea puolue on Maalaisliitto. Sitten, kun tulin kaupunkiin huomasin, että ei täällä semmoista kannata äänestää.

Kaupunkilaiset eivät Urkin mukaan tosin tiedä maalaisten vaikeuksista.

– 50-luvun puolivälissä, kun minä tulin kaupunkiin, suurin osa sen aikaisesta työväestöstä huusi vain, saatanan savolainen, jos raitiovaunu joutui jarruttamaan. Kaikki oli maalaisten syytä!

– Pidän vaalipäivää itselleni juhlavana päivänä, kun voin vielä mennä vaikuttamaan asioihin, mitkä todennäköisesti vasta minun jälkeen tulevat yhteiskunnassa todellisiksi.

"Iäkkäämmät tottuneet vaikuttamaan"

Vieressä istuva 77-vuotias Esa puolestaan muistuttaa, että poliitikkoa ei voi haukkua, jos itse ei itse käy äänestämässä.

– Ehkä iäkkäämmät ihmiset ovat tottuneet matkan varrella vaikuttamaan enemmän kuin nuoret. Heille on muodostunut muita tärkeitä alueita.

70-vuotiaan Jarmon mielestä vaalikampanjointi ei ole vuosien varrella muuttunut kuin teknisesti.

– Itsekin olen maalta kotoisin. Siihen maailman aikaan puhelinpylväissä, maitolaitureissa, kaupan seinällä oli vaalimainoksia. Nykyisin niitä saa joka puolelta, Jarmo sanoo.

MTV Uutiset tapasi Helsingissä myös tulevaisuuden äänestäjiä. 6-vuotiaat Leona ja Iben tutustuivat vaalimainoksiin ja pohtivat sitä, mikä kansanedustajien työssä on tärkeintä. Katso video alla: 

0:44

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja