Näin Hamasin hyökkäys poikkeaa aiemmista konflikteista

Miten Israelissa on reagoitu Hamasin hyökkäyksiin? 9:10
Miten Israelissa on reagoitu Hamasin hyökkäyksiin? Katso videolta koko haastattelu

Lauantaina alkanut yhteenotto Hamasin ja Israelin välillä on skaalaltaan ja metodeiltaan aivan eri luokkaa kuin konfliktit alueella aikaisemmin, kertoo Suomen suurlähettiläs Israelista.

Israelilaiset ovat tottuneet siihen, että terroristijärjestö Hamas kohdistaa ohjusiskuja Gazan puolelta Israeliin, kertoo Suomen Tel Avivin -suurlähettiläs Nina Nordström Huomenta Suomen haastattelussa.

– Mutta nyt on tilanne, jossa Hamas on tullut ikään kuin rajan yli Israelin puolelle. He ovat tulleet maateitse, mereltä käsin ja ilmasta. Tämä on uutta ja shokeraavaa Israelille. 

Nordströmin mukaan tuhansien ohjusten määrä Hamasin lauantaisessa hyökkäyksessä oli odottamaton.

– Ollaan tilanteessa, joka on tietyllä tapaa uusi. Väkivaltaa alueella on ollut aiemminkin paljon, mutta nyt on aivan eri skaala, aivan eri todellisuus, johon olemme heränneet, Nordström kertoo. 

Hänen mukaansa Hamasin taloudellinen päätukija on Iran.

– Uskon, että israelilaiset kokevat vahvasti, että he haluavat puolustaa omaa maataan. Siellä on perinteisesti hyvin vahva taistelutahto. 

Nordströmin mukaan Israelissa on eletty aivan tavallista avoimen ja hyvinvoivan yhteiskunnan arkea ennen nyt alkaneita väkivaltaisuuksia.

– Tietenkin aina tietyn väkivallan pelon alaisuudessa, hän jatkaa.

Mikä on Hamasin ottamien pankkivankien kohtalo? – Katso suurlähettiläs Nina Nordsrömin koko haastattelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat