# 75 Marianne Ihalainen

Kiekkoleijona numero 75

Ilves jäädytti Marianne Ihalaisen pelipaidan huikean uran jälkeen. Se oli ensimmäinen kerta, kun naiskiekkoilijan paita nostettiin hallin kattoon.

Naisten jääkiekkomaajoukkueen monivuotisella kapteenilla Marianne Ihalaisella on tilillään uskomattoman huikea saldo: hän on kerännyt upeat 11 arvokisamitalia pelaajauransa aikana. Niistä arvokkain lienee Naganon 1998 olympialaisten historiallinen pronssi.

- Hän oli todellinen sisupussi kapteeni. Mun valmentaja-aikanani hänellä oli jo pelivuosia ja kokemusta paljon. Sen, mitä jäi liikkuvuudesta uupumaan, hän korvasi kokemuksella ja hyvällä peliälyllä, naiset päävalmentajana olympiapronssiin kiidättänyt Rauno Korpi linjaa.

Ihalainen pelasi lähes 20 kautta kestäneen uransa Ilveksen riveissä. Hän saavutti SM-sarjassa kahdeksan kultaa, neljä hopeaa ja neljä pronssia. 379 ottelussa hän teki tehot 357+307.

Hiljainen hämäläinen

Ihalainen ei kuulunut pukukopissa ja kisareissuilla niihin äänekkäimpiin naisiin. Joukkueen maalinvartijana Japanissa ollut Tuula Puputti myöntääkin joskus ihmetelleensä, miksi juuri Ihalainen valittiin maajoukkueen kapteeniksi.

- Sitten kerran tuli joku sattuma, että meillä oli jotakin kähyä pelaajakaverin kanssa. Silloin Marianne oli se, joka sai tilanteen rauhoittumaan. Hän oli todella esimerkillinen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Vaikka olikin vähän hiljainen ja sellainen hämäläistyyppinen, Puputti virnistää.

Ihalainen oli sen verran Puputtia vanhempi, että kiekkonaiset eivät varsinaisesti pyörineet samoissa piireissä.

- Hänestä jäi kuitenkin erittäin hyvät muistot. Hän oli todella kova tekemään töitä.

Painoarvoa valmentajana

Myöhemmin Puputti on törmännyt maajoukkuetoveriinsa ollessaan tyttöjen joukkueenjohtajana samaan aikaan kun Ihalainen työskenteli naisten maajoukkueen johtajana ja valmentajana. Puputti uskoo, että Ihalainen on erinomainen myös nykypestissään penkin takana.

- Hän on varmasti hyvä. Hän on niin rauhallinen ja kokemusta on todella paljon. Se antaa painoarvoa ja uskottavuutta pelaajien edessä ja hänellä on todellista tietämystä jääkiekosta.

Ihalainen ja Riikka Välilä (os. Nieminen) ovat ensimmäiset naiset, jotka on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonien kunniakkaaseen joukkoon. Puputti näkee, että arvokkaat tittelit menivät täysin oikeisiin osoitteisiin. Myös Korpi on erittäin otettu naisten aateloinneista.

- Olin todella iloinen, kun näistä aateloinneista kuulin. Siihen joukkoon oli jo sijoitettu sellaisia ei-pelanneita tärkeitä taustavaikuttajiakin, joten pidin vähintään kohtuullisena, että naistenkin parhaat taiturit valitaan.

Korpi ylistää paitsi Ihalaisen asennetta pelaajana, myös koko silloista naisten maajoukkuetta.

- Erityisesti mieleen jäi, kuinka tosissaan kaikki tekivät töitä ja miten sitoutuneita he siihen Nagano-projektiin olivat, vaikkeivät he olleet millään tavalla ammattilaisia.

Marianne Ihalainen
Syntynyt: 22. helmikuuta 1967, Tampere
Hyökkääjä
Ilves 1982–2001

SM-sarja + playoffs: 379. 357+307=664. 162
8 SM-kultaa, 4 hopeaa, 4 pronssia
5 EM-, 5 MM- ja 1 olympiakisat
EM-, MM- ja olympiakisat: 116. 73+64=137. 30
4 EM-kultaa (1989, 1991, 1993, 1995), 1 EM-pronssi (1996)
5 MM-pronssia (1990, 1992, 1994, 1997, 2000)
1 olympiapronssi (1998)

Valmentajana:

Ilves 2002–2006, 1 SM-kulta, 2 hopeaa, 1 pronssi
Naisten 20-v. maajoukkue 2003–2006
Naisten maajoukkueen joukkueenjohtaja/valmentaja 2006- , Euro Hockey Tour -voitto 2006

Teksti: Leena Lepistö / MTV3

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät yhdessä Kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esittelee vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä on käytetty kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat