Mainos

6 vinkkiä miten valita paras lainan kilpailuttaja

Netistä löytyy lukuisia lainankilpailuttajia, joista kaikki lupaavat etsiä lainallesi parhaat ehdot ilmaiseksi ja ilman lainanottopakkoa.

Luotettavimmat lainankilpailuttajat on esitelty ja vertailtu sivustolla Vertailelainoja.fi, mutta vaihtoehtoja on silti runsaasti.

Tästä artikkelista saat 6 vinkkiä siihen, miten voit valita parhaiden lainankilpailuttajien joukosta itsellesi sopivimman kilpailutuspalvelun.

1. Montako pankkia palvelu kilpailuttaa?

Hyvä lainankilpailuttaja tekee yhteistyötä mahdollisimman monen pankin ja rahoituslaitoksen kanssa.

Suomen rahoitusmarkkinoilla toimii vain muutama luotonantaja, jotka tarjoavat lainaa kaikille samalla korolla – tai sitten eivät ollenkaan.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen mukaan pankeilla on sopimusvapaus, eli ne saavat itse päättää, kenen kanssa ryhtyvät sopimussuhteeseen.

Muut rahoituslaitokset arvioivat lainanhakijan taloustilanteen omien käytäntöjensä mukaisesti.

Jos hakijan taloustilanne vaikuttaa vakaalta, lainan voi saada korkohaitarin edullisimmasta päästä löytyvällä korolla.

Kaksi eri luotonantajaa voi tehdä samasta hakijasta aivan erilaiset luottokelpoisuusarvioinnit.

Juuri tämän minkä tahansa lainan kilpailuttaminen kannattaa ja vieläpä mahdollisimman monen pankin kesken.

2. Millä korolla lainaa voi saada?

Lainankilpailuttaja ilmoittaa yleensä jo etusivullaan, mikä on sen kautta saatavien lainojen minimi- ja maksimikorko.

Yksi tapa valita lainankilpailutuspalvelu on vertailla minimikorkoja ja valita se palvelu, minkä kautta voi saada lainan kaikista pienimmällä korolla.

Mainittakoon kuitenkin, ettei lainan korko kerro koko totuutta lainan hinnasta. Lainarahan hintaan vaikuttavat myös kuukausittaiset tilinhoitopalkkiot sekä mahdollinen avausmaksu.

Kun olet edennyt siihen vaiheeseen, että edessäsi on useita lainatarjouksia, etsi edullisinta todellista vuosikorkoa. Se ottaa huomioon luoton kaikki kulut.

3. Onko kyseessä sittenkään lainankilpailuttaja?

Jos ollaan tarkkoja, niin jokainen lainankilpailutuspalvelu ei ole ihan oikea lainankilpailuttaja.

Osa sivustoista lupaa etsiä hakijalle parhaan lainan, mutta tosiasiassa se ei tee itse yhteistyötä yhdenkään pankin tai rahoituspalvelun kanssa.

Sen ainoa yhteistyökumppani on se varsinainen lainankilpailuttaja, jolle se kaikki lainahakemukset toimittaa. Vasta tämä varsinainen lainankilpailuttaja välittää lainahakemuksen luotonantajille.

Lisäksi on olemassa lainankilpailuttajien kilpailuttajia, jolloin tilanne on vielä edellä kuvattuakin mutkikkaampi.

Tällaisessa toimintamallissa ei sinänsä ole mitään väärää tai laitonta, mutta jos ei halua mukaan lisää välikäsiä, kannattaa asioida suoraan varsinaisten lainankilpailuttajien kanssa.

4. Tavoittaako asiakaspalvelun helposti?

Lainan nostamiseen ja esimerkiksi takaisinmaksuun liittyvät asiat tulee hoitaa lainanantajan kanssa, mutta lainan kilpailutusvaiheessa hakija saa apua lainankilpailutuspalvelulta – vai saako?

Onkin fiksua tarkastaa, miten asiakaspalveluun voi ottaa yhteyttä. Parhaassa tapauksessa tarjolla on monikanavainen asiakaspalvelu, mikä on auki joka päivä aamusta iltaan.

Lainanhakijan on hyvä tarkastaa myös se, millä tavalla hän saa lainatarjoukset kaikilta kilpailutukseen osallistuneilta pankeilta.

Parhaat lainankilpailuttajat tarjoavat maksuttomat asiakassivut, joille ne päivittävät automaattisesti kaikki hakijan saamat tarjoukset.

Allekkain olevia tarjouksia on helppo vertailla keskenään.

Jos tarjoukset tulevat yksitellen hakijan sähköpostiin, on niiden vertaileminen paljon työläämpää, ja jokin tarjous saattaa jäädä huomaamattakin.

Lisäksi on sellaisia lainankilpailuttajia, mitkä päättävät hakijan puolesta, mikä laina on tälle paras. Niiltä ei saa kuin sen yhden lainantarjouksen.

Tämä herättää kysymyksiä siitä, mistä palvelu voisi tietää, mikä on kullekin hakijalle paras laina.

Joku haluaa valita esimerkiksi yhdistelylainan koron perusteella, kun taas toinen etsii mahdollisimman pientä kuukausierää.

Omatoimisessa vertailussa voisi painottaa itselleen tärkeitä asioita.

5. Voiko lainahakemuksen ja markkinointiluvan peruuttaa kätevästi?

Lainankilpailuttaja ei välttämättä saa tietoa siitä, että olet jo valinnut jonkin tarjotuista lainoista.

Tieto ei välity lainankilpailuttajalle siinäkään tapauksessa, että otat luoton jotain muuta kautta, tai päätät jättää hakuprosessin kesken.

On turhauttavaa saada markkinointiviestejä ja ilmoituksia uusista lainatarjouksista, jos lainan hakeminen ei ole enää ajankohtaista.

Ihanteellisessa tapauksessa voit peruuttaa lainahakemuksen ja/tai markkinointiluvan parilla klikkauksella asiakassivujesi kautta.

Tieto peruutuskäytännöistä voi löytyä lainankilpailuttajan usein kysytyt kysymykset -osiosta, tai sitä voi tiedustella asiakaspalvelulta.

6. Millaisia kokemuksia lainankilpailuttajasta löytyy?

Vielä yksi hyvä tapa laittaa lainankilpailuttajat paremmuusjärjestykseen on tutustua siihen, millaisia kokemuksia niiden asiakkailla on.

Asiakaskokemuksia voi lukea lainankilpailuttajan omilta verkkosivuilta, joille on kuitenkin yleensä lisätty vain ne ruusuisimmat palautteet.

Keskustelupalstoilta (kuten Suomi24) jaetaan tyypillisesti niitä huonoimpia kokemuksia, koska tyytyväiset asiakkaat eivät ole yhtä motivoituneita kirjoittamaan nettiin kokemuksistaan.

Arvostelusivustoilta (kuten Trustpilot) saa melko hyvän käsityksen siitä, miten lainankilpailuttaja on onnistunut tehtävässään – ainakin, jos palvelu on itse aktiivinen ja pyytää arvosteluja.

Yhteenvetoja hyvistä ja huonoista kokemuksista pääsee lukemaan useilta eri vertailusivustoilta.

Yhteenveto

Parhaista parhaimman lainankilpailuttajan löytäminen ei ole aivan helppoa.

Tästä artikkelista löytyy kuitenkin vinkkejä, joilla tehtävä muuttuu helpommaksi. Tärkeimpiä asioita lainankilpailuttajaa valitessa ovat korkotaso, turvallisuus ja käytettävyys.

Lue myös:

    Uusimmat