6.5.2003 Koskenlaskijan perunapaistos

Tähän aikaan keväästä on hyvä tarkistaa pakastimen sisältö ja käyttää sieltä mahdollisimman paljon marjoja. kasviksia ym pois. Kaupasta ostetut pakastetuotteet, mahdollisesti itse pakastettu jauheliha (hirvi tai muu) eivät pakastimessa parane, päinvastoin. Koskenlaskija -sulatejuusto täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja on säilyttänyt asemansa Suomen tunnetuimpana ja yhtenä suosituimpana sulatejuustona. Sulatejuusto sopii erinomaisesti myös laatikkoruokiin ja paistoksiin.

1 pss (500 g) peruna-sipuli- tai perunasuikaleita
300 g vähärasvaista jauhelihaa
1 tl suolaa
2-4 tl yrttiseosta (suolatonta)
mustapippuria
1 kesäkurpitsa
(2-3 dl pakastettua kurpitsasosetta)
150 g Koskenlaskija -juustoa (sinihome)
4-5 dl vettä
(leivänmuruja)

1. Paahda jauheliha kevyesti pannulla ja mausta se hyvin.
2. Mittaa vesi kasariin ja paloittele joukkoon sulatejuusto. Kuumenna ja anna hautua kunnes juusto on sulanut lähes kokonaan.
3. Suikaloi tai paloittele kesäkurpitsa. Jos haluat voit paahtaa sitä hetken pannulla, niin se menee vähän kasaan. Jos sinulla on kiire, suikaloi tai raasta kesäkurptisa ja lisää paistokseen sellaisenaan.
4. Sipaise uunivuoka öljyllä ja levitä pohjalle n. puolet perunasuikaleista.Levitä päälle kesäkurpitsa ja sen päälle kurpitsasose, jos sinulla on sellaista vielä pakastimessa.
5. Ripottele seuraavaksi kerrokseksi jauheliha ja sen päälle loput perunat.
6. Kaada päälle vesi-juustoseos ja ripottele pinnalle halutessasi vähän leivänmuruja.
7. Kypsennä 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 30-40 minuuttia. Tarjoa lisäkkeeksi leipää ja esim. kurkku-tomaattisalaattia.

Kun uuni on kuumennettu, siellä kypsyy myös kakku, omenapaistos (omenaviipaleet tai sose pakastimesta) tai pannari. Pinnalle siroteltavat keksin esim. 50- vuotta täyttävän Dominon tai pikkuleivän palaset antavat pannarille kauran lisäksi uudenlaisen maun. Pannariin voit käyttää myös vähän hapanta maitoa, kermaviilin tms loppuja.

Puolukka-kaurapannari

(4:lle) 3 dl maitoa
2 (pientä) munaa
1/2 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
1 1/4-1 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3-4 dl puolukoita
n.1/2 dl sokeria
2-4 keksiä isoiksi paloiksi murustettuina

1. Kaada kauraleseet maidon joukkoon ja anna niiden turvota hetken aikaa.
2. Vatkaa joukkoon jauhot ja munat sekä lisää ripaus suolaa.
3. Jaa taikina 4 voideltuun pikkuvuokaan esim. ABC-vuokiin tai yhteen isompaan vuokaan.
4. Ripottele päälle vähän survotut sokerilla maustetut puolukat ja niiden päälle keksinmurut. Kypsennä 225 asteessa uunin ala- tai keskiritilätasolla 15-25 minuuttia vuoasta riippuen. Tarjoa lämpimänä.

Lue myös:

    Uusimmat