5.12. Mätimunat ja mätitoast

Mädeistä yleisesti

Erityisen arvostettujen muikun ja siian mätien sesonki ajoittuu syksyyn. Silakka kutee sekä keväällä että syksyllä ja kirjolohen kutuaika on keväällä. Kaupassa on joskus tarjolla myös kuoreen, kiisken ja härkäsimpun mätejä. Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Kirjolohen mätiä saa myös kylmäsavustettuna.

Pakastus antaa herkästi pilaantuvalle mädille säilyvyyttä, mutta mateen, kiisken, ahvenen ja hauen mäti on pakastettava myös mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Se tarkoittaa vähintään vuorokautta -18 asteen lämpötilassa.

Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen vie mädistä mehevyyden.

Mätimunien koko ja väri vaihtelee kalalajin mukaan. Mateen ja muikun mätihelmet ovat pienimpiä. Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Härkäsimpun mäti on melko suurirakeista ja harmaanvihreää, kirjolohen mäti taas on suurirakeista ja oranssipunaista.

Mätimunat

  • 6 kananmunaa
  • 30 g valitsemasi kalanmätiä
  • 3 rkl majoneesia
  • tuoretta ruohosipulia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 punasipuli

Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuori ja halkaise pitkittäin. Poista keltuainen kulhoon ja lisää mukaan majoneesi. Riko rakenne haarukalla ja lisää mukaan hienonnettua ruohosipulia ja mäti. Sekoita varovaisesti keskenään. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi täyte takaisin kananmunaan. Kuori ja hienonna punasipuli erittäin hienoksi. Ripottele munien päälle juuri ennen tarjoilua.

Mätitoastit

  • neljä siivua vaaleaa paahtoleipää
  • 30 g mätiä tai eri mätejä sekoitettuna
  • 1,5 dl vuolukermaa eli smetanaa
  • koristeeksi tilliä
  • 1 rkl voita

Vatkaa vuolukerma vaahdoksi ja laita se pursotinpussiin. Jos käytät eri mätejä, sekoita mädit keskenään. Jos mäti on vetistä, valuta sitä hetki siivilässä. Leikkaa leivistä pyöreällä muotilla pieniä paloja tai leikkaa veitsellä kannat pois ja neljään osaan. Paahda leivät voissa pannulla tai uunissa kullanruskeiksi ja anna jäähtyä hetki. Pursota smetanasta leipien ympärille rengas ja lusikoi mätiä niiden keskelle. Koristele mätitoastit tillillä. Voit tehdä isojakin toasteja jolloin mätiä kannattaa laskea 15 g per syöjä.

Lue myös:

    Uusimmat