4 soijakastikettakin suolaisempaa ruokaa – sorrutko näihin?

Kaikki soijakastiketta maistaneet tietävät, että se on todellinen suolapommi. Kuitenkin nämä kaikille tutut ruoat saattavat sisältää suolaa jopa huomattavasti enemmän.

Kaksi teelusikallista soijakastiketta saattaa sisältää huimat 0,68 grammaa suolaa, ja vähintään tällainen määrä tulee nautittua esimerkiksi sushilounaan yhteydessä. Suomen Sydänliiton mukaan päivittäinen suolan saantisuositus aikuiselle on maksimissaan 5 grammaa päivässä, mutta esimerkiksi terveysasiantuntija Amy Jamieson-Petonic kehottaa ihmisiä välttämään yli 2,3 gramman päivittäistä suola-annosta.

Liika suolan nauttiminen on yhdistetty muun muassa kohonneseen verenpaineeseen sekä sydäntauteihin. Jotta et nauttisi suolaa reilusti yli päivittäisten suositusten, tulee sinun kiinnittää huomiota myös muihin ruokiin kuin soijakastikkeeseen.

Leipä ja croissantit

Lehtevät leivonnaiset, esimerkiksi croissantit, ovat tunnetusti jokaisen painonpudottajan painajainen. Niiden sisältämän tyydyttyneen rasvan lisäksi ne sisältävät myös rutkasti suolaa, jota voi löytyä yhdestä croissantista jopa 0,4 grammaa. Myös viipale moniviljaleipää voi sisältää suolaa 0,15 grammaa, ja suurikokoisissa bageleissa sitä voi olla 0,7 grammaa.

Petonicin mukaan monet eivät edes ajattele leipien ja croissanttien sisältävän suolaa, mutta tosiasiassa ne voivat olla jopa yhtä suolapitoisia kuin perunalastut. Suolan makua on vain hankalampi havaita, sillä sitä ei ole perunalastujen tapaan siroteltu suoraan leivän päälle.

Pullossa oleva salaatinkastike

Salaattikastikkeen ostaminen valmiina on ehkäpä helpompaa kuin sen itse tekeminen, mutta ostaessasi kastikkeen valmiina ostat myös rutkasti piilotettua suolaa. Jo kaksi ruokalusikallista salaatinkastiketta voi sisältää 0,3 grammaa suolaa, ja erityisiä suolapommeja ovat vähärasvaiset versiot.

Suolaa lisätään salaatinkastikkeisiin sen vuoksi, että ne maistuisivat voimakkaammilta ja herkullisemmilta. Vaihda suolapitoinen valmiskastike vaikkapa oliiviöljy-sitruunakastikkeeseen tai hyvään balsamiviinietikkaan.

Pikaruokaloiden salaatit

Hampurilaisravintolassa on tottakai hyvä vaihtaa rasvainen hampurilainen vaikkapa salaattiin, mutta pullotetun salaatinkastikkeen riskit ovat läsnä myös pikaruokaloissa. Lisää suolaa saat salaatin muista oheistuotteista, kuten krutongeista ja juustosta. Jos et keksi muuta lounasvaihtoehtoa, pyri käyttämään vähemmän kastiketta ja jätä krutongit ja muut suolaiset kylkiäiset nauttimatta.

Murot

Murohyllylle kannattaa pysähtyä hyväksi aikaa, sillä eroja merkkien suolapitoisuuksissa on todella paljon. Suolapitoisuus voi vaihdella eri merkkien kesken jopa grammalla – lue siis tuoteseloste ja ravintotiedot tarkasti ennen ostopäätöksen tekoa.

Lähde: Suomen Sydänliitto, Shape

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja