31.1.2002 Stroganoff

500 g naudan paistia tai lapaa
nokare voita
tilkka öljyä
3 sipulia
1-3 tl paprikajauhetta
1-2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä tai lihalientä
(20-30 g kuivattuja suppilovahveroita tai tatteja) + vettä liotukseen
1 tl suolaa
pippuria
1 dl kermaa

1. Murusta sienet kippoon ja lisää vettä niin että peittyvät. Anna turvota.
2. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljytilkassa läpikuultavaksi ja nosta pataan odottamaan.
3. Leikkaa huoneenlämpöinen liha ensin viipaleiksi ja sen jälkeen paksuhkoiksi suikaleiksi.
4. Lisää paistinpannuun vähän voita ja tilkka öljyä ja ruskista lihat 2-3 erässä kuumalla pannulla. Jos lisäät pannulle kerrallaan liikaa lihasuikaleita, et saa niihin kaunista, lihassyyt sulkevaa pintaa, vaan liha alkaa kiehua omassa nesteessän.
5. Nosta lihat pataan, pyyhi pannu tarvittaessa ennen seuraavan erän ruskistamista.
6. Ripottele lihojen ja sipulien päälle paprikaa ja paista hetki. Ripottele lihojen pinnalle jauhot ja anna niiden paistua hetki. Lisää tomaattipyree, sekoita ja lisää tämän jälkeen vesi sekä sienet liotusliemineen. Älä lisää kaikkea vettä kerrallaan vaan tarpeen mukaan. Hauduta lihoja 0,5 -1 tuntia lihan mureudesta riippuen.
7. Mausta suolalla ja mustapippurilla, lisää kerma, kiehauta ja tarkista maku. Kastikkeen tulee olla täyteläisen ja vahvan makuista. Tarjoa stroganoff keitettyjen perunoiden tai riisin ja vihreiden papujen ja suolakurkkun kanssa.

Sekoita värikäs alkusalaatti salaatinlehdistä, tomaatista, paprikasta ja porkkanaraasteessa. Kostuta salaatinkastikkeella tai pelkällä sitruuna- tai omenamehulla. Tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa.

Jälkiruuaksi sinihomejuustopäärynöitä ja kinuskikastiketta

1 tlk päärynöitä mehussa
pala sinihomejuustoa
mantelilastuja
kinuskikastiketta

1. Valuta säilykepäärynät. Jos käytät tuoreita päärynöitä, kuori ja halkaise ne ja kypsennä pehmeiksi esim. mikrossa.
2. Nosta päärynät uuninkestävälle vadille. Lisää koloon pala sinihomejuustoa ja ripottele ympärille ja päälle vähän mantelilastuja.
3. Kuorruta grillivastuksen alla, kuumassa uunissa tai mikrossa.
4. Tarjoa sellaisenaan tai kinuskikastikkeen kanssa. Jos lapset eivät pidä sinihomejuustosta, lisää heidän päärynöihinsä pala suklaata tai tarjoa pelkän kinuksikastikkeen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat