29.9. Artisokkaherkkuja

Tuoretta latva-artisokkaa ja sitruunavoisulaa

  • 1-2 kpl/nautiskelija latva-artisokkaa
  • vettä
  • sitruunamehua tai etikkaa
  • suolaa
  • 200-400 g voita

Taita pöydän kulmaa vasten artisokkien varret irti. Älä leikkaa, muuten mukaan jää kovia kuituisia osia. Leikkaa saksilla tai terävällä veitsellä artisokkien uloimmat lehdet ja pese artisokat huolellisesti reilussa vedessä. Keitä artisokat runsaassa suolalla ja sitruunalla tai etikalla maustetussa vedessä. Happo säilyttää paremmin vihanneksen vihreän värin. Älä keitä artisokkia alumiinikattilassa, koska se mustuttaa ne. Keitä artisokkia noin 30 minuuttia tai kunnes lehtien tyviosa on pehmeä.

Sulata voi ja raasta joukkoon sitruunan kuori. Nauti artisokan lehdet yksi kerrallaan voisulaan kastettuna. Lehdistä syödään vain sen pehmeä alaosa. Kun jäljellä on enää artisokan pohja, poista siitä helposti irtoavat höytyvät ja nauti pohja lehtien tapaan voisulan kera.

Artisokka-pekonisalaatti

  • n. 10 kpl artisokanpohjia (tuoreita tai säilöttyjä)
  • erilaisia salaatteja
  • 3 kookasta punajuurta keitettynä tai paahdettuna
  • 1 pkt pekonia
  • punasipulia
  • pähkinöitä
  • oliiviöljyä
  • balsamiviinietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • timjamia

Lohko punajuuret ja kuutioi pekoni. Laita pekoni kuumenevalle pannulle paistumaan. Kun pekoni on rapeaa lisää punajuurilohkot pannulle. Pyöräytä pari kertaa ja mausta tuoreella timjamilla sekä mustapippurilla ja suolalla.

Revi salaatit haarukkapaloiksi ja kokoa ne vadille. Viipaloi keitetyt tai säilötyt artisokanpohjat sekä punasipuli ja levitä viipaleet salaatille. Lusikoi päälle myös punajuurilohkot ja pekoni. Pirskottele pinnalle tilkka oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Koristele paahdetuilla pähkinöillä, tuoreella timjamilla ja tarjoile hyvän leivän kera.

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat