28-vuotias ranskalaismies putosi 12 metrin korkeudesta parvekkeelta: Selkäranka katkesi niskasta – näin kävely sujuu uuden keksinnön avulla

Yökerhotapaturmassa halvaantunut ranskalaismies on saanut aivoilla ohjattavan tukirangan, jonka avulla hän pystyy jälleen kävelemään.

Kokeellisen tukirangan toivotaan tuovan tulevaisuudessa apua myös muille halvaantuneille.

28-vuotias lyonilainen, pelkästään Thibaultina esiintyvä mies halvaantui neljä vuotta sitten, kun hän putosi 12 metriä korkealta parvekkeelta.

Hänen selkärankansa katkesi niskasta, ja hän menetti liikuntakykynsä olkapäistä alaspäin.

Katso Youtube-videolta, miten miehen kävely sujuu. Juttu jatkuu videon jälkeen.


"Voin kävellä, kun haluan"

Mies on kuukausien ajan harjoitellut tukirangan hallitsemista tietokoneavatarin avulla. Hän on pystynyt kävelemään reilun sadan metrin matkan.

– En voi huomenna mennä kotiin tukirankani kanssa, mutta olen saavuttanut pisteen, jossa pystyn kävelemään. Voin kävellä, kun haluan ja pysähtyä kuin haluan, Thibault sanoi.

Päähän leikattiin implantit

Miehen päähän leikattiin implantit, jotka ottavat vastaan aivokuoren liikettä ohjaavan osan signaaleja.

Ne muunnetaan käskyiksi, joita tukiranka voi toteuttaa. Tukiranka ei salli vapaata liikkumista, sillä se on kytketty tutkimuskeskuksen kattoon.

Hanketta ovat kehittäneet yhdessä Grenoble Alpesin sairaala, biolääketiedeyhtiö Cinatech sekä tutkimuskeskus CEA.

Harvinaislaatuinen tilanne

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun aivosignaaleja käytetään ulkoisen tukirangan hallitsemiseen. Aiemmissa tapauksissa on käytetty potilaan omia lihaksia avustuslaitteiden ohjaamiseen.

Asiantuntijoiden mukaan lyonilaismiestä auttanut teknologia ei ole vielä siinä vaiheessa, että se voisi tulla laajemmin käyttöön.

Siitä voi kuitenkin olla hyötyä aivoilla ohjattavien pyörätuolien kehittämistyössä.

New Scientist -lehden mukaan myönteisten tulosten jälkeen samaa teknologiaa aiotaan seuraavaksi kokeilla kolmen muun potilaan auttamiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja