28.5.2002 Possua ja ananasta wokissa ja wokkiherneet

450 g porsaan paistia tai ulkofileetä
2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa serryä
1 tl suolaa
2 tl Maizenaa
200-400 g tuoretta tai purkkiananasta (omassa mehussaan)
n.100 g pakasteherneitä
1 rkl maapähkinäöljyä
2 rkl vinoiksi renkaiksi leikattua kevätsipulia
2 tl tumma soijakastiketta
2 tl sokeria
0,5 tl Maizenaa + 0,5 tl vettä

1. Viipaloi porsaanliha 1 cm:n viipaleiksi ja edelleen noin 7,5 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Nosta suikaleet kulhoon ja sekoita joukkoon 1 rkl vaaleaa soijakastiketta, riisiviini, 0,5 tl suolaa ja Maizena. Anna maustua hetki.
2. Kuori ananas terävällä veitsellä, poista kova keskusta ja leikkaa hedelmä 2,5 cm:n kuutioiksi. Jos käytät purkkiananasta, valuta se.
3. Anna pakasteherneiden sulaa huoneenlämmössä. Jos käytät tuoreita herneitä, kiehauta pari minuuttia vedessä ja siivilöi.
4. Kuumenna wokki, lisää öljy, suola ja kevätsipulit. Pikapaista noin 10 sekunttia. Lisää sen jälkeen liha ja pikapaista noin 1 minuutti sekoittaen.
5. Kaada joukkoon ananaspalat, herneet ja loput vaaleasta soijakastikkeesta (1 rkl), tumma soijakastike, sokeri ja Maizena-vesiseos. Sekoitte ja keitä noin 2 minuuttia tai kunnes liha on kypsää - mutta ei ylikypsää. Tarjoile heti esim. riisin kanssa.

Wokkiherneet tuoreen korianterin ja kevätsipulin kera

(4-6:lle)

400-450 g pakasteherneitä (tai tuoreita)
1 rkl öljyä (miel. maapähkinäöljyä)
2 tl hienoksi hakattua valkosipulia
2 rkl hienoksi hakattua kevätsipulia
2 rkl hienoksi hakattua tuoretta korianteria
1 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
2 tl seesamiöljyä

1. Jos käytät tuoreita herneitä, kiehauta niitä 2 minuuttia ja siivilöi. Anna pakasteherneiden sulaa huoneenlämmössä.
2. Kuumenna wokki ja lisää öljy. Kaada herneet wokkiin ja pikapaista noin minuuttia sekoitellen.
3. Lisää valko- ja kevätsipuli, sokeri, suola ja pippuri ja kuullota vielä noin 3 minuuttia tai kunnes herneet ovat kypsiä.
4. Lisää lopuksi seesamiöljy ja sekoita ainekset vielä kerran ja tarjoa heti.

- Toim. Kati Nappa, vieraana aasialaisen keittiön sanansaattaja Ken Hom

Lue myös:

    Uusimmat