28.10.2002 Sitruunakanaa, kookosriisiä maapähkinöiden kera, Mchicha-pinaattimuhennos ja papukastike

Sonjan ja Kaisan vieraana Plan Suomi Säätiön ohjelmajohtaja Marja Jörgensen.

Sitruunakana

4 broilerinrintaleikettä

2 limetin tai sitruunan mehu
2 tl suolaa
3 valkosipulin kynttä puristettuna
½ dl maapähkinöitä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1 tl korianteria
1 tl paprikajauhetta
½ tl chiliä
3 tl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl luonnon jugurttia
Sekoita marinadin aineet keskenään ja laita broilerin palat marinoitumaan edellisenä päivänä. Laita broilerit uunivuokaan ja kaada marinadi päälle. Kypsennä broilereita 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Sivele broilereita marinadilla muutaman kerran kypsennyksen aikana.

Kookosriisi maapähkinöiden kera



1 rkl öljyä
4 dl Basmatiriisiä
4 dl pinaatin keitinvettä tai kasvislientä
4 dl kookosmaitoa
suolaa
1 dl suolapähkinöitä

Laita kuuman kasarin pohjalle tilkka öljyä. Lisää riisi, hämmennä aktiivisesti ja anna sen lämmetä öljyssä kunnolla. Lisää riisiin 4 dl pinaatin keitinvettä. Lisää puolessa välissä keittämistä kookosmaito ja anna muhia kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa maapähkinät.

Mchicha-pinaattimuhennos



kolme kourallista pinaattia
1 limetin mehu
1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
öljyä

Hienonna sipuli, kuullota kauniin ruskeaksi öljyssä. Ryöppää pinaatteja suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta pinaatti, säästä keitinvettä riisiin. Lisää pinaatit pannuun ja kaada päälle tomaattimurska ja limetinmehu. Purista joukkoon valkosipulit. Anna porista hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia.

Papukastike

4 dl papusekoitusta
1 sipuli
1 prk kookosmaitoa
suolaa ja pippuria
ripaus chiliä

Huuhtele ja liota papuja yön yli. Keitä liotettuja papuja vedessä noin tunnin verran . Kuori ja pilko sipuli, kuullota pannulla, lisää pavut ja mausteet. Sekoittele jonkin aikaa. Kaada nesteeksi kookosmaitoa ja hauduta paksuksi kastikkeeksi. Tarjoa polennan kanssa,

Kirjoja aiheeseen liittyen:

- Ruokamatka Afrikkaan, Hille Janhonen-Abruquah, Riitta Nevala, Julia Ojala, Anne Svensk-Smouni
- Kulttuurikeitoksia, Marttaliitto ry
- Makuja paluupostissa, Ruokaohjeita 12 maasta, toim. Mirja Poutanen
- Somalialainen keittokirja, Mulki Elmi Mölsä

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lue myös:

    Uusimmat